Duszona marchewka z prażonymi migdałami
Dieta, dzień drugi. Dziś zjemy pyszną marchewkę podduszoną na maśle klarowanym, z dodatkiem chrupiących migdałów i dodającej wspaniałej świeżości pietruszki. Lekkie i pyszne danie, które może być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i wspaniałym obiadowym dodatkiem.
Składniki:
ok. 0,5 kg marchewki
gałązka świeżego lubczyku
gałązka świeżego tymianku
1 mała lub pół dużej cebuli
1 łyżeczka masła klarowanego
5-6 łyżek siekanych migdałów
natka pietruszki wg uznania
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umytą i obraną marchew kroję w kawałki jak na zdjęciu, przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję lubczyk, tymianek i pół łyżeczki soli. Gotuję do miękkości marchewki, odcedzam (wywar warto zachować na zupę). Na głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam bardzo drobno posiekaną cebulę i pod przykryciem smażę ją do zeszklenia. Wtedy dokładam marchewkę i duszę z cebulą kilka minut. Na oddzielnej (suchej) patelni podprażam migdały, dorzucam je do marchewki z cebulą. Doprawiam całość solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz