Szukaj na blogu

Duszona czerwona kapusta (z sokiem pomarańczowym)

Bardzo lubię czerwoną kapustę, zarówno na surowo, jak i duszoną. Dziś udusiłam ją z cebulką, porem i ziołami, z dodatkiem soku z pomarańczy. Troszkę mięty dodało całości cudownej świeżości. Polecam Wam serdecznie tę wersję, jest bardzo smaczna.



Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża cebula
5 cm jasnej części pora
sok z 1 pomarańczy (ok. pół szklanki)
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka posiekanych liści świeżej mięty
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w niewielkie kawałki, pora w półplasterki. W głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i pora, lekko solę i pod przykryciem smażę aż zmiękną (do zeszklenia). Wtedy dokładam posiekaną dość drobno kapustę. Smażę chwilę razem, mieszając, po czym dolewam sok z pomarańczy i wstępnie doprawiam całość majerankiem, solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodaję posiekaną miętę i ostatecznie doprawiam do smaku.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger