Placek pasterski
Z ziemniakami, tartym serem, boczkiem i kiełbaską, sycący i bardzo smaczny - taki ze wszystkiego i niczego jednocześnie - powstał dlatego, że czyścimy lodówkę przed urlopem. Można improwizować i zmieniać składniki, nadając mu każdorazowo trochę inny smak.
Składniki (2-3 porcje):
ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (z obiadu)
1 cebula
boczek, kiełbasa
szczypiorek
2-3 jajka
tarty żółty ser (u mnie mozzarella)
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w piórka lub półplasterki, drobno kiełbasę i boczek - wrzucam je na patelnię z olejem i podsmażam razem do zeszklenia cebuli. Ziemniaki dość dokładnie mieszam (łyżką) z jajkami, posiekanym szczypiorkiem, startym serem i solą oraz pieprzem do smaku. Masę rozkładam na podsmażonej cebuli, lekko ubijam i smażę na wolnym ogniu ok. 10 minut - spód placka powinien się zarumienić. Wtedy przekładam placek na drugą stronę (za pomocą talerza lub pokrywki) i smażę kolejne 8-10 minut. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz