Surówka z czerwonej kapusty z szalotką i czosnkiem
Piękna, chrupiąca, bardzo smaczna i zdrowa - surówka. Dla mnie to prawdziwe dopełnienie domowego obiadu, jak kropka nad i :)
Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
2 szalotki
2 łyżeczki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
świeżo zmielony czarny pieprz
sól do smaku
szczypta cukru do smaku
Przygotowanie:
Zdejmuję wierzchnie liście z kapusty i siekam ją drobniutko. Przekładam do miski, oprószam sola, przez chwilę ściskam dłonią by zmiękła. Obrane szalotki siekam drobno lub ścieram na drobnej tarce, dokładam do kapusty, dorzucam również posiekany koperek. Czosnek przeciskam przez praskę, mieszam z sokiem z cytryny, olejem, solą, pieprzem i cukrem. Sos wlewam do kapusty i dokładnie mieszam. Odstawiam na 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz