Karmelizowana szalotka
Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu, cudownie delikatna, naturalnie słodka - zajadałabym się nią często gdyby nie rozsądek. Tak czy siak od czasu do czasu warto sobie zafundować patelenkę takiej wspaniałej cebulki.
Składniki:
0,5 kg szalotki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
duża szczypta brązowego cukru lub 1/3 łyżeczki miodu
sól, świeżo mielony czarny pieprz
koperek do posypania
Przygotowanie:
Szalotki obieram i w całości wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam je lekko solą, przykrywam patelnię i smażę cebulki ok. 10 minut, w międzyczasie mieszając. Powinny zmięknąć i lekko się zarumienić. Wtedy dodaję masło i cukier/miód, zmniejszam ogień i duszę dalej pod przykryciem ok. 30 minut (również mieszając). Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem, na talerzu posypuję drobno posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz