Szukaj na blogu

Młoda duszona kapusta (z marchewką i ziołami)

Chciało mi się takiej kapuchy od dobrego tygodnia :) Dziś jest na nią dobry dzień, bo szybciutko się ją robi, a nie miałam zbyt dużo czasu na obiad. 

Przepis dodałam do naszej facebookowej akcji Błyskawiczne piątki - zapraszam do  dołączenia!


Składniki:
1 niewielka główka białej młodej kapusty
3/4 szklanki wody
3-4 młode marchewki
3 łyżki oleju (można dodać też łyżeczkę masła)
2-3 ząbki czosnku
sporo posiekanego koperku
sporo posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umytą kapustę kroję na pół, po czym siekam na małe kawałki, przekładam do garnka. wlewam wodę i olej. Obrane marchewki kroję w cieniutkie plasterki, przekładam do kapusty, gotuję ok. 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec gotowania, gdy kapusta już zmięknie, dodaję drobno posiekany czosnek i zioła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec można dodać łyżeczkę masła.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger