Szukaj na blogu

Pikantny schab pomarańczowy

   Tak jak i nam, tak i Rodzicom bardzo smakował ten schab - charakterny i wyraźny w smaku :) Mięso zamarynowałam na 24 godziny w soli i pieprzu pomarańczowym od Skworcu. Nuta pomarańczy w potrawie jest wyraźna, ale nie dominująca, a sos ma piękny kolor. Zgodnie stwierdziliśmy, że to przyprawa pierwsza klasa, czego zresztą byłam pewna już przy wyborze.
 W sklepie Skworcu znajdziecie ogromny wybór niezwykle ciekawych przypraw, herbat, bakalii i innych - zachęcam, zajrzyjcie ;)


Składniki:
1 kg schabu
3-4 łyżki pieprzu pomarańczowego firmy Skworcu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka mąki pszennej
1 gałązka lubczyku
ok. 1 szklanki wody
olej do smażenia
Przygotowanie:
  Umyty i osuszony kawałek schabu nacieram solidnie pieprzem i solą, odkładam do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie kroję go w plastry, każdy lekko oprószam mąką i na oleju podsmażam z obu stron na rumiano. Podsmażone kawałki mięsa przekładam do rondla z grubym dnem, dolewam wodę, dokładam lubczyk i duszę na wolnym ogniu ok. 40 minut. Mięso podaję z dzikim ryżem i sosem, który powstał w trakcie duszenia.
Przepis autorski.


                  

 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger