Schab duszony w czerwonym winie z ziołami i suszonymi pomidorami
Lubię mięso schabowe nie tylko w tradycyjnych kotletach. W sumie - wolę je duszone, wtedy jest bardzo miękkie i kruche. Dziś przygotowałam aromatyczne kawałki schabu marynowane w ziołach i wolno duszone w sosie z czerwonym winem, z marchewką i suszonymi pomidorami. Potrawka ma bardzo ciekawy smak, jest bardzo pachnąca, ma piękny kolor :)
Składniki:
0,5 kg schabu wieprzowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki
0,7 szklanki wody
0,3 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
2 marchewki
1 cebula
10 suszonych pomidorów
po 1 łyżeczce ziół: majeranku, oregano, tymianku
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Schab kroję w plastry 1 cm, lekko rozbijam je dłonią, przekładam do naczynia. Dodaje mieszankę ziół, płaską łyżeczkę soli, oprószam pieprzem - mieszam dokładnie i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Następnie oprószam kawałki mięsa mąką i smażę krótko z obu stron na oleju, by się lekko zarumieniły. Do rondla wlewam wodę, dodaję posiekaną w plasterki marchewkę, posiekane w kostkę cebulę i pomidory, dorzucam paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowuję, wkładam usmażone kawałki mięsa, dolewam wino i wszystko duszę na małym ogniu ok.40 minut. Doprawiam do smaku przed podaniem, bo i mięso, i pomidory były wcześniej solone. Można odrobinę zagęścić sos mąką. Podaję np. z kaszą kuskus.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz