Szukaj na blogu

Prażona cebulka

Wpadłam dziś na pomysł, że będę publikować na blogu przepisy na domowe, tym samym dużo zdrowsze niż te ze sklepu, dodatki do potraw. Często robię je sama i to dla mnie jest tak oczywiste, że nawet się nad tym nie zastanawiam, ale pomyślałam, że wiele osób może takiej wiedzy szukać.
Wszystkie takie posty będę umieszczać pod etykietą: łatwe i domowe. 
Dorzuciłam od razu kilka poprzednich postów, m.in. na domowe przyprawy.

Lubicie prażoną cebulkę? Prawda, że jest pyszna? Niezastąpiona w hot-dogach, na kanapkach, czy w kuchni hinduskiej, którą bardzo lubię. Można rzecz jasna ją bez problemu kupić - ale po co? :) Zrobiona własnoręcznie to gwarancja świeżości, pewność  co jest w składzie, i doskonały smak.



Składniki:
2 duże białe cebule
0,5 łyżeczki drobnej soli morskiej
4 łyżeczki mąki pszennej
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Pokrojoną przekładam do miski,dodaję sól i palcami rozdrabniam kawałeczki, by powstały pojedyncze cząsteczki. Odstawiam cebulę na 10 minut, po czym dodaję połowę mąki solidnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, smażę ciągle mieszając - cebulka ma się ładnie rumienić. W czasie smażenia dodaję pozostałą mąkę (łącznie smażę ok. 7-10 minut). Gdy cebulka jest wystarczająco rumiana, przekładam ją na chwilę na papier, do odsączenia tłuszczu. Osuszoną  i przestudzoną przechowuję w suchym, zamkniętym słoiku ok. tygodnia, w lodówce.


                          

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger