Prażona cebulka
Wpadłam dziś na pomysł, że będę publikować na blogu przepisy na domowe, tym samym dużo zdrowsze niż te ze sklepu, dodatki do potraw. Często robię je sama i to dla mnie jest tak oczywiste, że nawet się nad tym nie zastanawiam, ale pomyślałam, że wiele osób może takiej wiedzy szukać.
Wszystkie takie posty będę umieszczać pod etykietą: łatwe i domowe.
Dorzuciłam od razu kilka poprzednich postów, m.in. na domowe przyprawy.
Lubicie prażoną cebulkę? Prawda, że jest pyszna? Niezastąpiona w hot-dogach, na kanapkach, czy w kuchni hinduskiej, którą bardzo lubię. Można rzecz jasna ją bez problemu kupić - ale po co? :) Zrobiona własnoręcznie to gwarancja świeżości, pewność co jest w składzie, i doskonały smak.
Składniki:
2 duże białe cebule
0,5 łyżeczki drobnej soli morskiej
4 łyżeczki mąki pszennej
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Pokrojoną przekładam do miski,dodaję sól i palcami rozdrabniam kawałeczki, by powstały pojedyncze cząsteczki. Odstawiam cebulę na 10 minut, po czym dodaję połowę mąki solidnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, smażę ciągle mieszając - cebulka ma się ładnie rumienić. W czasie smażenia dodaję pozostałą mąkę (łącznie smażę ok. 7-10 minut). Gdy cebulka jest wystarczająco rumiana, przekładam ją na chwilę na papier, do odsączenia tłuszczu. Osuszoną i przestudzoną przechowuję w suchym, zamkniętym słoiku ok. tygodnia, w lodówce.
Wszystkie takie posty będę umieszczać pod etykietą: łatwe i domowe.
Dorzuciłam od razu kilka poprzednich postów, m.in. na domowe przyprawy.
Lubicie prażoną cebulkę? Prawda, że jest pyszna? Niezastąpiona w hot-dogach, na kanapkach, czy w kuchni hinduskiej, którą bardzo lubię. Można rzecz jasna ją bez problemu kupić - ale po co? :) Zrobiona własnoręcznie to gwarancja świeżości, pewność co jest w składzie, i doskonały smak.
Składniki:
2 duże białe cebule
0,5 łyżeczki drobnej soli morskiej
4 łyżeczki mąki pszennej
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Pokrojoną przekładam do miski,dodaję sól i palcami rozdrabniam kawałeczki, by powstały pojedyncze cząsteczki. Odstawiam cebulę na 10 minut, po czym dodaję połowę mąki solidnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, smażę ciągle mieszając - cebulka ma się ładnie rumienić. W czasie smażenia dodaję pozostałą mąkę (łącznie smażę ok. 7-10 minut). Gdy cebulka jest wystarczająco rumiana, przekładam ją na chwilę na papier, do odsączenia tłuszczu. Osuszoną i przestudzoną przechowuję w suchym, zamkniętym słoiku ok. tygodnia, w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz