Szukaj na blogu

Biszkopt z jabłkami i cynamonem

Biszkopt z jabłkami i cynamonem to puszyste i mięciutkie ciasto, które przygotujesz szybko i łatwo.




Składniki (okrągła forma o średnicy 15 cm, wysokości 8 cm):

3 jajka, oddzielnie białka i żółtka

90 g cukru pudru

40 g masła, rozpuszczonego

180 g mąki pszennej

4 g proszku do pieczenia

skórka starta z połowy cytryny

2-3 jabłka

1 łyżeczka cynamonu do posypania jabłek

1 łyżeczka mąki do posypania jabłek

Dodatkowo:

papier do wyłożenia dna formy

cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Dno foremki wykładam papierem. 

Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Ćwiartki kroję na kilka plasterków.

Pokrojone jabłka przekładam do miski, mieszam z mąką i cynamonem.

Białka umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem.

Ubijam na najwyższych obrotach, aż piana stanie się sztywna i lśniąca.

Wtedy, nie przerywając ubijania, dodaję kolejno żółtka.

Do ubitej masy jajecznej wlewam powoli masło,  i miksuję na niewielkich obrotach do połączenia.

Następnie do masy przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą skórkęz cytryny, i wszystko delikatnie mieszam łopatką.

Ciasto wykładam do foermki, wyrównuję.

Na górze wtykam plasterki jabłek.

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu)

Uwaga! Moja foremka jest wysoka, więc czas pieczenia jest dłuższy, niż w standardowej, niższej formie.

Jeśli użyjesz niższej, ale szerszej formy, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone po ok. 30 minutach.

W mojej formie ciasto było upieczone po 40 minutach.

Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i zostawiam do przestudzenia, po czym wyjmuję z formy.

Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger