Biszkopt z jabłkami i cynamonem
Biszkopt z jabłkami i cynamonem to puszyste i mięciutkie ciasto, które przygotujesz szybko i łatwo.
Składniki (okrągła forma o średnicy 15 cm, wysokości 8 cm):
3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
90 g cukru pudru
40 g masła, rozpuszczonego
180 g mąki pszennej
4 g proszku do pieczenia
skórka starta z połowy cytryny
2-3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu do posypania jabłek
1 łyżeczka mąki do posypania jabłek
Dodatkowo:
papier do wyłożenia dna formy
cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Dno foremki wykładam papierem.
Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Ćwiartki kroję na kilka plasterków.
Pokrojone jabłka przekładam do miski, mieszam z mąką i cynamonem.
Białka umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem.
Ubijam na najwyższych obrotach, aż piana stanie się sztywna i lśniąca.
Wtedy, nie przerywając ubijania, dodaję kolejno żółtka.
Do ubitej masy jajecznej wlewam powoli masło, i miksuję na niewielkich obrotach do połączenia.
Następnie do masy przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą skórkęz cytryny, i wszystko delikatnie mieszam łopatką.
Ciasto wykładam do foermki, wyrównuję.
Na górze wtykam plasterki jabłek.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu)
Uwaga! Moja foremka jest wysoka, więc czas pieczenia jest dłuższy, niż w standardowej, niższej formie.
Jeśli użyjesz niższej, ale szerszej formy, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone po ok. 30 minutach.
W mojej formie ciasto było upieczone po 40 minutach.
Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i zostawiam do przestudzenia, po czym wyjmuję z formy.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz