Ciasto czekoladowe (mazurek czekoladowy)
Dla miłośników czekolady to prawdziwa poezja smaku, bo nie dość że biszkopt jest przygotowany z czekoladą (ciekawostka - jest bez mąki), to ciasto jest wykończone cudownym, aksamitnym, mocno czekoladowym ganaszem. Rewelacyjnie się kroi, zachowując piękny kształt, zwłaszcza po solidnym schłodzeniu. Jedynie dla przełamania smaku dodany jest dżem z czarnej porzeczki.
Składniki (duża blacha, z wyposażenia piekarnika):
Biszkopt czekoladowy:
6 dużych jaj
80 g. cukru
200 g. czekolady deserowej
50 g. masła
Ganasz czekoladowy:
200 g. śmietanki 30%
200 g. czekolady deserowej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
20 ml. whisky lub likieru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
kakao do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy:
w garnku rozpuszczam masło, wrzucam kawałki czekolady - podgrzewam razem do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Białka ubijam na sztywną pianę (żółtka odkładam), podczas ubijania stopniowo dodaję cukier.
Do ubitej piany mieszając bardzo dokładnie stopniowo dodaję żółtka, a następnie wlewam czekoladę z masłem.
Całość delikatnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem.
Wyrównuję powierzchnię ciasta i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 10-12 minut.
Po wyjęciu ciasto powinno ostygnąć, wtedy zdejmujemy je z blachy (jest bardzo delikatne).
Ganasz czekoladowy:
zagotowuję śmietankę z miodem, po czym wrzucam do niej pokruszoną czekoladę i mieszam, aż ta się całkowicie rozpuści.
Zdejmuję garnek z ognia i mieszając dodaję miękkie masło i ewentualnie whisky lub likier.
Masę przelewam do szerokiego, płaskiego naczynia i odstawiam w chłodne miejsce, do uzyskania konsystencji miękkiego masła.
Składanie:
upieczone ciasto (wcześniej zdejmuję papier) dzielę na 4 równe części.
Pierwszą część smaruję dżemem, przykrywam drugą częścią.
Tę część smaruję lekko dżemem i ganaszem czekoladowym, znów przykrywam ciastem i warstwą ganaszu.
Ostatni blat ciasta pokrywam resztą ganaszu i oprószam kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz