Smażony ryż z jajkiem i grzybkami mun
Pyszne, ekspresowe danie dosłownie z kilku składników.
Składniki (porcja dla 1-2 osób):
pół szklanki ryżu jaśminowego
2-3 suszone grzybki mun
1 cebulka szalotka bananowa (lub pół małej zwykłej cebuli)
1 mała marchewka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
biały sezam do posypania
2 -3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Grzybki mun zalewam wrzątkiem, odstawiam na 15 minut, po czym drobniutko siekam.
Siekam też szalotkę, a marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami.
Ryż gotuję prawie do miękkości, jeśli jest taka potrzeba, dokładnie odcedzam na sicie.
Rozgrzewam olej, wrzucam szalotkę, smażę na mocnym ogniu 2-3 minuty, po czym dodaję marchewkę i grzyby.
Mieszając smażę 3 minuty.
Wbijam jajko, mieszam i od razu wrzucam ugotowany ryż.
Dokładnie mieszam, wlewam sos sojowy i dalej smażę mieszając, ciągle na dużym ogniu, aż ryż zacznie się lekko rumienić.
Przed podaniem posypuję szczypiorkiem i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz