Szukaj na blogu

Smażony ryż z jajkiem i grzybkami mun

Pyszne, ekspresowe danie dosłownie z kilku składników.



Składniki (porcja dla 1-2 osób):

pół szklanki ryżu jaśminowego

2-3 suszone grzybki mun 

1 cebulka szalotka bananowa (lub pół małej zwykłej cebuli)

1 mała marchewka

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 jajko

1 łyżka sosu sojowego 

biały sezam do posypania

2 -3 łyżki oleju

Przygotowanie: 

Grzybki mun zalewam wrzątkiem, odstawiam na 15 minut, po czym drobniutko siekam.

Siekam też szalotkę, a marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami.

Ryż gotuję prawie do miękkości, jeśli jest taka potrzeba, dokładnie odcedzam na sicie. 

Rozgrzewam olej, wrzucam szalotkę, smażę na mocnym ogniu 2-3 minuty, po czym dodaję marchewkę i grzyby.

Mieszając smażę  3 minuty.

Wbijam jajko, mieszam i od razu wrzucam ugotowany ryż.

Dokładnie mieszam, wlewam sos sojowy i dalej smażę mieszając, ciągle na dużym ogniu, aż ryż zacznie się lekko rumienić.

Przed podaniem posypuję szczypiorkiem i sezamem.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger