Szukaj na blogu

Cytrynowiec z jabłkami bez pieczenia

Cytrynowiec z jabłkami jest lekki i orzeźwiający. To ciasto nie wymaga pieczenia, jest przygotowane na biszkoptach, ma wyrazisty, cytrynowy smak.


Składniki (blacha  20 na 30 cm):

podłużne biszkopty (ok. 45 sztuk)

Warstwa z jabłkami:

1,5 kg jabłek (waga po obraniu, ale jeszcze w całości)

2 galaretki cytrynowe po 77 g każda 

60 g masła

cukier do smaku (w zależności od tego, jak  słodkie będą jabłka - jednak lepiej, żeby masa była lekko kwaskawa)

skórka starta z 1 cytryny

Krem:

400 g mascarpone

30 g cukru waniliowego

100 g kajmaku

cynamon do smaku - u mnie 1 płaska łyżeczka

Dodatkowo:

cynamon do oprószenia 

Przygotowanie:

Dno blachy wykładam biszkoptami.

Warstwa z jabłkami:

Obrane jabłka ścieram na tarce z grubymi oczkami (ja po prosru ścieram całe jabłka i zostawiam ogryzki) i umieszczam w garnku razem z masłem.

Mieszając gotuję jabłka, aż zmiękną i staną się szkliste - ale nie powinny się rozpadać.

Dodaję galaretki cytrynowe, skórkę z cytryny i ewentualnie cukier do smaku.

Jeszcze ciepłą masę wykładam na spód z biszkoptów, wyrównuję, i przykrywam biszkoptami (dociskam je, żeby dobrze przylegały).

Krem:

Mascarpone umieszczam w miscie miksera razem z cukrem waniliowym i ubijam przez kilka minut na najwyższych obrotach.

Dodaję kajmak i ubijam di uzyskania puszystego kremu. 

Doprawiam krem do smaku cynamonem.

Krem wykładam na biszkopty, rozsmarowuję i wyrównuję.

Całę ciasto szczelnie zawijam w folię spożywczą i wstawiam na kilka godzin do lodówki (można na cąłą noc)

Przed krojeniem:

Widelcem robię wzorki, po czym bardzo delikatnie, za pomocą gęstego sitka, oprószam ciasto cynamonem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger