Kruche babeczki z kremem migdałowym i malinami
Kruche, malutkie babeczki nadziane pysznym, zapieczonym razem z malinami kremem o lekko migdałowym smaku.
Składniki:
Ciasto:
200 g masła (wyjętego z lodówki pół godziny przed zagniataniem)
400 g mąki pszennej
150 g cukru
50 g cukru waniliowego
4 żółtka
Krem migdałowy:
200 g miękkiego masła
200 g cukru
5 jajek
250 g mąki migdałowej
40 g mąki pszennej
Dodatkowo:
dżem lub frużelina malinowa, mogą również być świeże lub mrożone maliny
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wsypuję mąkę i oba cukry.
Dodaję posiekane masło i żółtka.
Zagniatam jednolite ciasto.
Ciasto zawijam w folię i odkładam na pół godziny do lodówki.
Następnie cienko rozwalkowuję, i wycinam kółka; wyklejam ciastem metalowe foremki do małych tartaletek (nie natłuszczam, ani nie posypuję ich mąką)
Foremki z ciastem piekę przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu), do lekkiego zezłocenia.
Krem migdałowy:
Miękie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem.
Miksuję na najwyższych obrotach przez kilka minut, by masło stało się puszyste.
Nie przerywając miksowania dodaję kolejno po jajku.
Na końcu dodaję obie mąki i miksuję do połączenia.
Powstanie dość gęsta masa.
Krem przekładam do rękawa cukierniczego.
Do podpieczonych spodów (bez wyjmowania z foremek!) nakładam po porcji dżemu lub frużeliny malinowej.
Wyciskam krem troszkę ponad górną powierzchnię ciasta.
Foremki wstawiam ponownie do piekarnika na 20-25 minut, do zezłocenia się powierzchni kremu.
Po wystygnięciu ostrożnie wyjmuję babeczki z foremek, i oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz