Ciasto śmietanowe z malinami
Delikatne w smaku, piankowe ciasto na kruchym spodzie. Polecam do wypróbowania!
Składniki (blacha 23 x 33 cm):
Kruche ciasto:
500 g mąki pszennej
5 żółtek
200 g miękkiego masła
150 g gęstej śmietany 18%
20g cukru waniliowego
40 g cukru pudru
15 g proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
8 białek
duża szczypta soli
3 żółtka
450 g cukru
1000 g gęstej śmietany 18%
120 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
Dodatkowo:
ok. 200 g mrożonych malin (można oczywiście użyć świeżych)
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Wszystkie składniki przekładam do miski i zagniatam ręką do powstania gładkiego ciasta.
Połowę ciasta dzielę na 3 części, formuję wałeczki i zamrażam.
Drugą połową wyklejam blachę (wcześniej natłuszczoną i posypaną mąką, lub wyłożoną papierem), nakłuwam ciasto i piekę przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu) - ma się lekko zezłocić.
Masa śmietanowa:
Białka przelewam do misy miksera, dodaję dużą szczyptę soli i ubijam.
Gdy piana zaczyna być gęsta dodaję po łyżce cukier, aż do wykończenia, potem dodaję po 1 żółtku.
Następnie zmniejszam obroty miksera i powoli dodaję budyń, do połączenia.
Na końcu delikatnie (łopatką) mieszam masę bezową ze śmietaną.
Masę wykładam na podpieczony spód, wyrównuję, na górze rozkładam zamrożone (lub świeże) maliny.
Całą powierzchnię ciasta posypuję startym na grubej tarce ciastem z zamrażarki.
Piekę jeszcze przez ok. 1,5 godziny w 170 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz