Szukaj na blogu

Rolady z karkówki ze szparagami

Idealny obiad w sezonie na szparagi! Wszystko smakowało rewelacyjnie, nie mogliśmy się najeść, takie to było dobre. A jednocześnie bardzo proste! Serdecznie polecam.





Składniki (na 2 osoby):

2 spore kotlety z karkówki (mięso nie powinno być za tłuste)

po 4 zielone szparagi na kotlet

po pół ząbka czosnku na kotlet

po łyżeczce zimnego masła na kotlet

do przyprawienia: sól ziołowa lub zwykła, świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

3 łyżki oleju 

1 cebulka szalotka bananowa lub mała zwykła

1 łyżeczka masła plus 1 łyżeczka zimnego masła do wykończenia sosu

ok. pół szklanki gorącej wody 

do smaku: sól ziołwa lub zwykła, świeżo mielony czarny pieprz, szczypta curry i pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Przygotowanie:

Kotlety dość mocno rozbijam, powinny być cienkie.

Każdy z obu stron doprawiam solą ziołową i pieprzem.

Z jednej strony każdy smaruję przeciśniętym przez praskę czosnkiem, z jednej strony układam zimne masło.

Dodaję szparagi (odłamuję twarde końcówki).

Zwijam rolady, dodatkowo związuję je sznurkiem.

Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam rolady z każdej strony na rumiano.

Gdy są podsmażone, dorzucam na patelnię drobno pokrojoną szalotkę i dodaję masło, zmniejszam ogień i smażę do zeszklenia cebuli.

Dolewam połowę wody, dodaję curry i słodką paprykę, przykrywam i duszę na małym ogniu 25-35 minut.

W razie potrzeby dolewam po trosze wodę.

Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dokładam na patelnię luźne szparagi, duszę jeszcze ok. 10 minut.

Dodaję zimne masło, żeby sos zrobił się gładki, doprawiam go do smaku.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger