Szukaj na blogu

Polędwiczki z kurczaka marynowane w maślance

Pokażę Ci, jak niezwykle delikatne i soczyste może być mięso z kurczaka! 

Polecam Ci dziś ten prosty i szybki przepis na przygotowanie efektownych, niezwykle smacznych polędwiczek drobiowych. 

P.S. Bez dodatku wina są również pyszne!



Składniki:

400 g polędwiczek z kurczaka

do marynaty:

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 płaska łyżeczki soli ziołowej

1 łyżeczka czosnku granulowanego

pół szklanki maślanki naturalnej

pół szklanki białego półsłodkiego wina

pół łyżeczki tymianku

Dodatkowo:  

2 cebule szalotki bananowe

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Polędwiczki oprószam przyprawami, mieszam, przekładam do niewielkiego pojemnika i zalewam maślanką.

Odstawiam  na pół godziny do lodówki.

Obrane szalotki kroję wzdłuż na pół, a potem na plasterki.

Na patelni rozgrzewam olej i masło, wrzucam cebulę, lekko oprószam ją solą ziołową i smażę kilka minut, do zeszklenia.

Kurczaka odsączam z maślanki i układam na patelni (cebulkę zsuwam na boki), na średnim ogniu smażę do chwili, kiedy cały płyn z marynaty zniknie - w tym czasie obracam mięso raz czy dwa, żeby się równomiernie smażyło (ten proces powinien trwać 5-6 minut).

Dolewam wino, zwiększam ogień i smażę jeszcze tyle, żeby odparowało.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger