Polędwiczki z kurczaka marynowane w maślance
Pokażę Ci, jak niezwykle delikatne i soczyste może być mięso z kurczaka!
Polecam Ci dziś ten prosty i szybki przepis na przygotowanie efektownych, niezwykle smacznych polędwiczek drobiowych.
P.S. Bez dodatku wina są również pyszne!
Składniki:
400 g polędwiczek z kurczaka
do marynaty:
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczki soli ziołowej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pół szklanki maślanki naturalnej
pół szklanki białego półsłodkiego wina
pół łyżeczki tymianku
Dodatkowo:
2 cebule szalotki bananowe
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Polędwiczki oprószam przyprawami, mieszam, przekładam do niewielkiego pojemnika i zalewam maślanką.
Odstawiam na pół godziny do lodówki.
Obrane szalotki kroję wzdłuż na pół, a potem na plasterki.
Na patelni rozgrzewam olej i masło, wrzucam cebulę, lekko oprószam ją solą ziołową i smażę kilka minut, do zeszklenia.
Kurczaka odsączam z maślanki i układam na patelni (cebulkę zsuwam na boki), na średnim ogniu smażę do chwili, kiedy cały płyn z marynaty zniknie - w tym czasie obracam mięso raz czy dwa, żeby się równomiernie smażyło (ten proces powinien trwać 5-6 minut).
Dolewam wino, zwiększam ogień i smażę jeszcze tyle, żeby odparowało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz