Waniliowe ciasto na biszkoptach
Waniliowe ciasto na biszkoptach jest niezwykle proste i przygotujesz je w niecałe pół godziny. Wynagrodzi Cię pysznym, delikatnym smakiem.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
500 g śmietanki 36%, mocno schłodzonej
50 g cukru waniliowego
300 g twarogu z wiaderka
1 śmietanfix (9-10 g)
160 g kajmaku z puszki
podlużne biszkopty
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Dno blachy ściśle wykładam viszkoptami, przycinając je w razie potrzeby.
W misie miksera umieszczam schłodzoną śmietankę i cukier waniliowy.
Zaczynam miksować - najpierw na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając, do maksymalnych.
Gdy śmietanka zgęstnieje, zmniejszam znowu obroty, i dodaję po łyżce twaróg, a potem śmietanfix.
Miksuję przez minutę - dwie.
2/3 kremu wykładam na rozłożone na blaszce biszkopty, dokładnie wyrównuję.
Układam kolejną warstwę biszkoptów.
Do pozostałego kremu dodaję kajmak, i miksuję do uzyskania jednolitego kremu.
Krem z kajmakiem wykładam na drugą warstwę ciastek, wyrównuję.
Czekoladę ścieram na drobnej tarce, i posypuję nią całą powierzchnię ciasta.
Blachę z ciastem odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz