Szukaj na blogu

Waniliowe ciasto na biszkoptach

Waniliowe ciasto na biszkoptach jest niezwykle proste i przygotujesz je w niecałe pół godziny. Wynagrodzi Cię pysznym, delikatnym smakiem.





Składniki (blacha 20 na 30 cm):

500 g śmietanki 36%, mocno schłodzonej

50 g cukru waniliowego

300 g twarogu z wiaderka

1 śmietanfix (9-10 g)

160 g kajmaku z puszki

podlużne biszkopty

pół tabliczki gorzkiej czekolady 

Przygotowanie:

Dno blachy ściśle wykładam viszkoptami, przycinając je w razie potrzeby.

W misie miksera umieszczam schłodzoną śmietankę i cukier waniliowy.

Zaczynam miksować - najpierw na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając, do maksymalnych.

Gdy śmietanka zgęstnieje, zmniejszam znowu obroty, i dodaję po łyżce twaróg, a potem śmietanfix.

Miksuję przez minutę - dwie.

2/3 kremu wykładam na rozłożone na blaszce biszkopty, dokładnie wyrównuję.

Układam kolejną warstwę biszkoptów.

Do pozostałego kremu dodaję kajmak, i miksuję do uzyskania jednolitego kremu.

Krem z kajmakiem wykładam na drugą warstwę ciastek, wyrównuję.

Czekoladę ścieram na drobnej tarce,  i posypuję nią całą powierzchnię ciasta.

Blachę z ciastem odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger