Czekoladowa tarta z wiśniami
Deserowa, wilgotna tarta na kruchym, kakaowym spodzie, z czekoladowo-migdałowym kremem i wiśniami.
Składniki (forma o średnicy 30 cm):
Spód:
350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
15 g kakao
2 jajka
2 żółtka
Czekoladowy krem migdałowy:
250 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
5 jajek
250 g mąki migdałowej
30 g mąki pszennej
100 g mlecznej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
20 g kakao
10 kropli olejku migdałowego
Dodatkowo:
50 g mlecznej czekolady, posiekanej lub w kropelkach
250 g mrożonych wiśni (bez pestek)
frużelina lub dżem (u mnie owoce leśne) - kilka łyżek
płatki migdałowe do posypania
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Spód:
Ze wszystkich skłądnikó wyrabiam elastyczne ciasto.
Wyklejam nim formędo tarty (wcześniej natłuszczoną i posypaną mąką), dno nakłuwam widelcem.
Wstawiam na 15-18 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu), wyjmuję do przestudzenia.
Czekoladowy krem migdałowy:
Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem i na najwyższych obrotach ubijam 8-10 minut.
Do puszystej masy, nie przerywając ubijania, dodaję kolejno jajka.
Następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła), miksuję do połączenia.
Dodaję obie mąki, kakao i olejek migdałowy, dokładnie miksuję.
Pieczenie:
Podpieczony spó smaruję dżemem, a na niego wykładam krem migdałowy, wyrównuję powierzchnię.
Krem posypuję czekoladą mleczną, a potem rozkładam równomiernie na tarcie zamrożone maliny.
Wszystko posypuję płatkami migdałowymi.
Tartę wstawiam ponownie do piekarnika (ta sama temperatura) na 65-80 minut (należy sprawdzić po ok. 60 minuatch, czy środek ciasta jest jędrny i sprężysty. U mnie taka tarta piecze się zazwyczaj ok. 80 minut, ale to zależy od piekarnika).
Wyjmuję, kroję po całkowitym przestygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz