Szukaj na blogu

Czekoladowa tarta z wiśniami

Deserowa, wilgotna tarta na kruchym, kakaowym spodzie, z czekoladowo-migdałowym kremem i wiśniami.




Składniki (forma o średnicy 30 cm):

Spód:

350 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

100 g miękkiego masła

15 g kakao

2 jajka

2 żółtka

Czekoladowy krem migdałowy:

250 g miękkiego masła

200 g drobnego cukru

5 jajek

250 g mąki migdałowej

30 g mąki pszennej

100 g mlecznej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) 

20 g kakao

10 kropli olejku migdałowego 

Dodatkowo:

50 g mlecznej czekolady, posiekanej lub  w kropelkach

250 g mrożonych wiśni (bez pestek)

frużelina lub dżem (u mnie owoce leśne) - kilka łyżek

płatki migdałowe do posypania

masło do posmarowania formy

mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Spód:

Ze wszystkich skłądnikó wyrabiam elastyczne ciasto.

Wyklejam nim formędo tarty (wcześniej natłuszczoną i posypaną mąką), dno nakłuwam widelcem.

Wstawiam na 15-18 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu), wyjmuję do przestudzenia.

Czekoladowy krem migdałowy:

Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem i na najwyższych obrotach ubijam 8-10 minut.

Do puszystej masy, nie przerywając ubijania, dodaję kolejno jajka.

Następnie  dodaję rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła), miksuję do połączenia.

Dodaję obie mąki, kakao i olejek migdałowy, dokładnie miksuję.

Pieczenie:

Podpieczony spó smaruję dżemem, a na niego wykładam krem migdałowy, wyrównuję powierzchnię.

Krem posypuję czekoladą mleczną, a potem rozkładam równomiernie na tarcie  zamrożone maliny.

Wszystko posypuję płatkami migdałowymi.

Tartę wstawiam ponownie do piekarnika (ta sama temperatura) na 65-80 minut (należy sprawdzić po ok. 60 minuatch, czy środek ciasta jest jędrny i sprężysty. U mnie taka tarta piecze się zazwyczaj ok. 80 minut, ale to zależy od piekarnika).

Wyjmuję, kroję po całkowitym przestygnięciu.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger