Żeberka duszone z czosnkiem (w sosie)
Duszone żeberka to dla mnie równie klasyczny obiadowy smak, jak bitki wieprzowe czy karkówka w sosie. Wiem, że nie każdy za nimi przepada, często mają opinię zbyt tłustych. Jednak z żeberkami jest tak, jak z golonką - po prostu muszą mieć sporo tłuszczu, by smakować tak świetnie, jak smakują :) Dobrze przyrządzone naprawdę mogą zachwycić.
Dziś chcę pokazać Wam mój sposób na mięciutkie, rozpływające się w ustach żeberka duszone z naprawdę dużą ilością czosnku. Niech to Was jednak nie przestraszy, bo ostrość czosnku w potrawie zależy od tego, kiedy się go dodaje - w mojej wersji żeberek dodaję go prawie na początku duszenia, i tutaj czosnek razem z cebulą zmieniają się w gęsty, pyszny, aromatyczny i lekko słodkawy sos.
Składniki:
1-1,5 kg żeberek wieprzowych (paski)
2-3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
do 1,5 szklanki wody
1 duża czerwona cebula
1 duża główka czosnku
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone żeberka dzielę na równej wielkości kawałki, każdy lekko oprószam mąką. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, partiami smażę żeberka lekko soląc je już na patelni- powinny być mocno rumiane. Zdejmuję mięso z patelni i wrzucam na nią pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażam chwilę, by zdjąć smaki z patelni i by lekko zmiękła. Przekładam z powrotem podsmażone mięso na patelnię, dodaję pokrojone w plasterki wszystkie ząbki czosnku, dolewam 0,5 szklanki wody, dodaję gałązki tymianku i przykrywam pokrywką. Duszę na wolnym ogniu 60 do 90 minut (zależy od mięsa, uduszone żeberka powinny być niezwykle miękkie i delikatne), uzupełniając wodę tak, by sięgała w czasie duszenia mniej więcej na ok. 1 cm od dna. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia dodaję paprykę, doprawiam całość solą i pieprzem.
Dziś chcę pokazać Wam mój sposób na mięciutkie, rozpływające się w ustach żeberka duszone z naprawdę dużą ilością czosnku. Niech to Was jednak nie przestraszy, bo ostrość czosnku w potrawie zależy od tego, kiedy się go dodaje - w mojej wersji żeberek dodaję go prawie na początku duszenia, i tutaj czosnek razem z cebulą zmieniają się w gęsty, pyszny, aromatyczny i lekko słodkawy sos.
Składniki:
1-1,5 kg żeberek wieprzowych (paski)
2-3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
do 1,5 szklanki wody
1 duża czerwona cebula
1 duża główka czosnku
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone żeberka dzielę na równej wielkości kawałki, każdy lekko oprószam mąką. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, partiami smażę żeberka lekko soląc je już na patelni- powinny być mocno rumiane. Zdejmuję mięso z patelni i wrzucam na nią pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażam chwilę, by zdjąć smaki z patelni i by lekko zmiękła. Przekładam z powrotem podsmażone mięso na patelnię, dodaję pokrojone w plasterki wszystkie ząbki czosnku, dolewam 0,5 szklanki wody, dodaję gałązki tymianku i przykrywam pokrywką. Duszę na wolnym ogniu 60 do 90 minut (zależy od mięsa, uduszone żeberka powinny być niezwykle miękkie i delikatne), uzupełniając wodę tak, by sięgała w czasie duszenia mniej więcej na ok. 1 cm od dna. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia dodaję paprykę, doprawiam całość solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz