Szukaj na blogu

Klasycznie: karkówka w sosie

 Klasycznie i bardzo domowo :) Plastry karkówki duszone w sosie z dodatkiem czosnku, papryki i tymianku. Można wiele wymyślać, a i tak to zawsze będzie jeden z najlepszych obiadów ;)
Jako dodatki polecam gotowane ziemniaki lub dowolną kaszę, no i np. kiszone ogórki.

Polecam również wspaniałe bitki w sosie








Składniki:
0,5 kg karkówki wieprzowej
1,5 szklanki wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki oleju
1,5 łyżki mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka gałązek świeżego tymianku
sól do smaku
duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
 Umyte i osuszone mięso kroję w plastry grubości 1 cm, lekko rozbijam je dłonią. Na płaski talerzyk wysypuję łyżkę mąki, panieruję w niej każdy plaster mięsa, lekko je solę, po czym partiami smażę z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem, aż mięso będzie dość mocno rumiane. W rondlu zagotowuję wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, przekładam do niej podsmażone mięso i duszę na wolnym ogniu ok. pół godziny. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażę pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażam ją lekko, po czym dodaję łyżeczkę mąki, jeszcze chwilę smażę i także przekładam ją do mięsa. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekany czosnek i paprykę. Duszę mięso pół godziny, dodaję tymianek i duszę razem do miękkości (łącznie ok. 45 minut). 









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger