Baleron z karkówki i indyka z wędzoną papryką i czosnkiem
Kolejna domowa wędlina z karkówki i indyka - dodałam trochę wędzonej słodkiej papryki, co nadało jej przyjemnego aromatu.
Jest bardzo smaczna, zwarta, nie rozpada się, i co najważniejsze - nic się z nią nie dzieje nawet po tygodniu spędzonym w lodówce. Nic dziwnego- jest naturalna i wiem, co w niej jest ;)
Baleron przygotowałam w szynkowarze, który z wielką przyjemnością testuję dzięki firmie jelita wieprzowe.pl - czyli sklepu ze wszystkimi akcesoriami, które są potrzebne do domowego wyrobu wędlin. Polecam serdecznie!
Składniki:
800 g. karkówki wieprzowej
600 g. fileta z indyka
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
8 ząbków czosnku
1,5 łyżeczki soli do peklowania
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Oba rodzaje mięsa kroję w plastry grubości 2 cm. W moździerzu ucieram połowę czosnku z majerankiem, solą i pieprzem, nacieram tą mieszanką mięso karkówkę i indyka, indyka nacieram dodatkowo wędzoną papryką. Do karkówki dodaję pokrojoną w plasterki pozostałą część czosnku. Odkładam mięso w oddzielnych naczyniach na noc do lodówki. Następnego dnia układam mięso na przemian w woreczku i zamykam szynkowar. Parzę baleron przez 1,5 godziny w garnku z wodą o temperaturze ok. 85 stopni C. Wyjmuję z szynkowara dopiero po 12 godzinach w lodówce.
Przepis autorski.
Jest bardzo smaczna, zwarta, nie rozpada się, i co najważniejsze - nic się z nią nie dzieje nawet po tygodniu spędzonym w lodówce. Nic dziwnego- jest naturalna i wiem, co w niej jest ;)
Baleron przygotowałam w szynkowarze, który z wielką przyjemnością testuję dzięki firmie jelita wieprzowe.pl - czyli sklepu ze wszystkimi akcesoriami, które są potrzebne do domowego wyrobu wędlin. Polecam serdecznie!
Składniki:
800 g. karkówki wieprzowej
600 g. fileta z indyka
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
8 ząbków czosnku
1,5 łyżeczki soli do peklowania
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Oba rodzaje mięsa kroję w plastry grubości 2 cm. W moździerzu ucieram połowę czosnku z majerankiem, solą i pieprzem, nacieram tą mieszanką mięso karkówkę i indyka, indyka nacieram dodatkowo wędzoną papryką. Do karkówki dodaję pokrojoną w plasterki pozostałą część czosnku. Odkładam mięso w oddzielnych naczyniach na noc do lodówki. Następnego dnia układam mięso na przemian w woreczku i zamykam szynkowar. Parzę baleron przez 1,5 godziny w garnku z wodą o temperaturze ok. 85 stopni C. Wyjmuję z szynkowara dopiero po 12 godzinach w lodówce.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz