Kurczak miso z kapustą pak choi
Propozycja na szybki obiad: złocisty kurczak marynowany w pysznej paście miso, z duszoną kapustą pak choi i jędrną marchewką.
Przyprawy do tego dania, podobnie jak do większości dań kuchni orientalnej, kupicie w sklepie naSushi.pl.
Wykorzystałam dziś pastę miso, czyli praktycznie podstawowy składnik kuchni japońskiej - jest ona doskonałym źródłem protein. Jest kilka jej rodzajów, a przygotowuje się ją z fermentowanej soi, z dodatkiem drożdży, jęczmienia lub ryżu. Może być dodatkiem do zup, sosów, mięs czy ryb - składnik bardzo uniwersalny, dlatego serdecznie go Wam polecam.
Składniki na 2 osoby:
1 duży filet z kurczaka
6 liści kapusty pak choi
2 łyżki oleju
10 kropli oleju sezamowego
1 łyżka jasnej pasty miso (sklep naSushi.pl)
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 mała marchew
2 duże ząbki czosnku
biały sezam do posypania
Przygotowanie:
Oczyszczonego fileta z kurczaka kroję w paski i dokładnie nacieram pastą miso. Odkładam na pół godziny w chłodne miejsce. Liście kapusty pak choi dokładnie myję i osuszam. Grube części łodygi kroję w 2 cm kawałki, liście siekam drobniej. Obraną marchew kroję w cienkie, długie słupki, czosnek siekam (grubo). W woku rozgrzewam olej, szybko obsmażam kurczaka, po czym go wyjmuję, a na patelnię wrzucam pokrojone łodygi kapusty. Smażę je (w pozostałym tłuszczu z pastą miso)pod przykryciem 3-4 minuty, aż widocznie się zeszklą. Zdejmuję je i na patelnię wkładam posiekane liście wraz z czosnkiem, dolewam sos sojowy i na ostrym ogniu smażę 2 minuty. Zdejmuję z patelni z całą zawartością (płynem). Na patelnię wlewam olej sezamowy, wkładam słupki marchewki i smażę chwilę aż lekko zmiękną (ale mają pozostać jędrne). Zdejmuję. Wycieram patelnię ręcznikiem papierowym, wrzucam z powrotem kurczaka, chwilę podgrzewam, po czym wykładam wszystkie składniki na talerz, posypując całość białym sezamem.
Przyprawy do tego dania, podobnie jak do większości dań kuchni orientalnej, kupicie w sklepie naSushi.pl.
Wykorzystałam dziś pastę miso, czyli praktycznie podstawowy składnik kuchni japońskiej - jest ona doskonałym źródłem protein. Jest kilka jej rodzajów, a przygotowuje się ją z fermentowanej soi, z dodatkiem drożdży, jęczmienia lub ryżu. Może być dodatkiem do zup, sosów, mięs czy ryb - składnik bardzo uniwersalny, dlatego serdecznie go Wam polecam.
Składniki na 2 osoby:
1 duży filet z kurczaka
6 liści kapusty pak choi
2 łyżki oleju
10 kropli oleju sezamowego
1 łyżka jasnej pasty miso (sklep naSushi.pl)
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 mała marchew
2 duże ząbki czosnku
biały sezam do posypania
Przygotowanie:
Oczyszczonego fileta z kurczaka kroję w paski i dokładnie nacieram pastą miso. Odkładam na pół godziny w chłodne miejsce. Liście kapusty pak choi dokładnie myję i osuszam. Grube części łodygi kroję w 2 cm kawałki, liście siekam drobniej. Obraną marchew kroję w cienkie, długie słupki, czosnek siekam (grubo). W woku rozgrzewam olej, szybko obsmażam kurczaka, po czym go wyjmuję, a na patelnię wrzucam pokrojone łodygi kapusty. Smażę je (w pozostałym tłuszczu z pastą miso)pod przykryciem 3-4 minuty, aż widocznie się zeszklą. Zdejmuję je i na patelnię wkładam posiekane liście wraz z czosnkiem, dolewam sos sojowy i na ostrym ogniu smażę 2 minuty. Zdejmuję z patelni z całą zawartością (płynem). Na patelnię wlewam olej sezamowy, wkładam słupki marchewki i smażę chwilę aż lekko zmiękną (ale mają pozostać jędrne). Zdejmuję. Wycieram patelnię ręcznikiem papierowym, wrzucam z powrotem kurczaka, chwilę podgrzewam, po czym wykładam wszystkie składniki na talerz, posypując całość białym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz