Chrupiące cukinie
Kawałki cukinii smażone w cieście pozostają jędrne, są bardzo delikatne w smaku i pomimo że to smażone danie, nie są zbyt ciężkie. Myślę też, że można je po prostu wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, wtedy tłuszczu nie będzie wcale. Są super smaczne :)
Składniki na 2 osoby:
2 małe cukinie
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka nasion chia
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka utartej na pastę natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte cukinie kroję w plastry grubości 2 cm, a potem każdy plaster na 4-5 kawałków.
Wszystkie pozostałe składniki mieszam dokładnie, aż powstanie jednolite, gęste ciasto. Wrzucam pokrojoną cukinię do miski z ciastem i mieszam, by całe się nim pokryły, po czym wykładam pojedynczo na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Smażę z każdej strony po ok. minucie, aż wszystkie kawałki będą rumiane. Wykładam na chwilę na ręcznik papierowy do odsączenia, po czym podaję gorące z sosem słodko-kwaśnym lub z gęstym jogurtem.
Przepis autorski.
Składniki na 2 osoby:
2 małe cukinie
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka nasion chia
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka utartej na pastę natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte cukinie kroję w plastry grubości 2 cm, a potem każdy plaster na 4-5 kawałków.
Wszystkie pozostałe składniki mieszam dokładnie, aż powstanie jednolite, gęste ciasto. Wrzucam pokrojoną cukinię do miski z ciastem i mieszam, by całe się nim pokryły, po czym wykładam pojedynczo na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Smażę z każdej strony po ok. minucie, aż wszystkie kawałki będą rumiane. Wykładam na chwilę na ręcznik papierowy do odsączenia, po czym podaję gorące z sosem słodko-kwaśnym lub z gęstym jogurtem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz