Pieczeń z szynki z czosnkiem, miodem i jabłkami
Zostało mi trochę surowej szynki wieprzowej po kolejnej domowej wędlince, o której opowiem na blogu jutro. Przygotowałam więc pieczeń, bo to bardzo wygodny sposób przygotowania smacznego mięsa na obiad :) Podana z ziemniakami, surówką i sosem - obiad pierwsza klasa :)
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
2 jabłka
3 ząbki czosnku + kilka dodatkowo do pieczenia
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz
1-2 łyżki oleju
kilka łyżek wody (lub np. czerwonego wina)
Przygotowanie:
W moździerzu rozcieram 3 obrane ząbki czosnku z solą, dodaję majeranek, mieszam z miodem i pieprzem - tak powstałą pastą dokładnie nacieram umytą i dokładnie osuszoną szynkę na dzień przed pieczeniem. Po nocy spędzonej w lodówce obsmażam szynkę z każdej strony na rumiano na łyżce-dwóch oleju, po czym przekładam ją do rękawa do pieczenia, układając obok ćwiartki jabłek i całe, nieobierane ząbki czosnku. Do rękawa dolewam łyżkę oleju i kilka łyżek wody (lub wina). Piekę w temperaturze 200 stopni C. przez 90 minut. Podaję pokrojoną w plastry, razem z ziemniakami i warzywami, z sosem który wytworzył się w trakcie pieczenia.
Przepis autorski.
1 kg szynki wieprzowej
2 jabłka
3 ząbki czosnku + kilka dodatkowo do pieczenia
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz
1-2 łyżki oleju
kilka łyżek wody (lub np. czerwonego wina)
Przygotowanie:
W moździerzu rozcieram 3 obrane ząbki czosnku z solą, dodaję majeranek, mieszam z miodem i pieprzem - tak powstałą pastą dokładnie nacieram umytą i dokładnie osuszoną szynkę na dzień przed pieczeniem. Po nocy spędzonej w lodówce obsmażam szynkę z każdej strony na rumiano na łyżce-dwóch oleju, po czym przekładam ją do rękawa do pieczenia, układając obok ćwiartki jabłek i całe, nieobierane ząbki czosnku. Do rękawa dolewam łyżkę oleju i kilka łyżek wody (lub wina). Piekę w temperaturze 200 stopni C. przez 90 minut. Podaję pokrojoną w plastry, razem z ziemniakami i warzywami, z sosem który wytworzył się w trakcie pieczenia.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz