Szukaj na blogu

Gulasz z wątróbki drobiowej ze śliwkami, morelami i czosnkiem

  Dawno temu, nie mając jeszcze tak naprawdę pojęcia o gotowaniu, odkryłam że wątróbka drobiowa doskonale smakuje z owocami, z lekką słodyczą. Możną ją przygotować z jabłkiem, z miodem, z gruszkami bądź jak ja dzisiaj - z suszonymi śliwkami i morelami. 




Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej (u mnie indycza)
3 duże cebule
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
2 ząbki czosnku
0,3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Umytą i dokładnie osuszoną wątróbkę lekko panieruję w mące, po czym smażę na oleju (ja zawsze to robię pod pokrywką, bo strasznie strzela i pryska) z obu stron, aż się zarumieni. Zdejmuję z patelni  wątróbkę, a wrzucam pokrojoną w grube piórka cebulę, lekko ją solę - również pod pokrywką smażę chwilę, by zmiękła i zgarnęła smaki z patelni. Dodaję masło, pokrojone w duże kawałki śliwki i morele, posiekany czosnek - duszę chwilę razem, po czym dokładam wątróbkę. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję mleko i majeranek i wszystko duszę na b. małym ogniu jeszcze kilka minut.
Podaję z kaszą kuskus.
Przepis autorski.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger