Surówka z marchewki, selera naciowego i jabłka
Bardzo dobry dodatek witamin do obiadu, zwłaszcza teraz- w okresie jesienno-zimowym, gdy dopada nas chandra, gdy łapiemy przeziębienia i brakuje nam energii. Sprawdzi się świetne do smażonych i duszonych mięs, ale jest też wyśmienita z rybą.
Składniki:
3 średnie marchewki
1 łodyga selera naciowego
2 małe kwaśne jabłka
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody mineralnej (lekko gazowanej)
0,5 łyżeczki musztardy miodowej
1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i obrane marchewki ścieram na drobnej tarce, z łodygi selera ściągam nitki i kroję ją w bardzo cienkie plasterki - dodaję do marchewki. Jabłko (mogą być bez obierania) ścieram na grubej tarce, dodaję do warzyw w misce. Składniki sosu mieszam np. w zakręconym słoiczku, potrząsając nim energicznie- aż powstanie emulsyjny sos. Dodaję go do przygotowanej surówki, mieszam dokładnie. W razie potrzeby doprawiam jeszcze surówkę solą i pieprzem
Przepis autorski.
Składniki:
3 średnie marchewki
1 łodyga selera naciowego
2 małe kwaśne jabłka
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody mineralnej (lekko gazowanej)
0,5 łyżeczki musztardy miodowej
1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i obrane marchewki ścieram na drobnej tarce, z łodygi selera ściągam nitki i kroję ją w bardzo cienkie plasterki - dodaję do marchewki. Jabłko (mogą być bez obierania) ścieram na grubej tarce, dodaję do warzyw w misce. Składniki sosu mieszam np. w zakręconym słoiczku, potrząsając nim energicznie- aż powstanie emulsyjny sos. Dodaję go do przygotowanej surówki, mieszam dokładnie. W razie potrzeby doprawiam jeszcze surówkę solą i pieprzem
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz