Szukaj na blogu

Ogłoszenie wyników konkursu z Develey- a jednak hamburgery :)

   Obiecałam dziś ogłosić Zwycięzców naszego konkursu na hamburgery i hot-dogi. W tej bitwie, muszę przyznać, hot-dogi poległy pod naporem ilości przepisów na hamburgery :)


 Kochani Uczestnicy, chcę Wam wszystkim serdecznie podziękować za udział w konkursie - jakimś dziwnym trafem gdy dostawałam Wasze zdjęcia i przepisy zawsze czułam się głodna :)

  Dziękuję także firmie Develey, z którą współpracuję, za wspaniałe nagrody, czyli punkty w Ostrej Promocji, które za chwilę Zwycięzcy będą mogli wymienić na konkretne, rewelacyjne narzędzia kuchenne:) Zapraszam więc Zwycięzców TUTAJ, już możecie zacząć wybierać :)

 Jest jeszcze moje osobiste wyróżnienie, nagroda specjalna za piękne zdjęcie; mam nadzieję że książka Nasze jedzenie-naturalnie! sprawi osobie przeze mnie wybranej wiele przyjemności i przyda się w kuchni:)

Nie zwlekam już i niniejszym ogłaszam:



Ewelina Matanina I miejsce i 70 punktów w Ostrej promocji Develey

 za wegeburgera:





Składniki na kotleciki :

- pół szklanki prażonego sezamu
- 2 średnie marchewki starte
-szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-1 średniej wielkości czerwona cebula
-pół szklanki bułki tartej
-2 łyżki oleju
-2 łyżki sosu sojowego
przyprawy wg uznania: sól, pieprz, imbir, oregano, papryka chilii

Przygotowanie:

Składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy do momentu uzyskania klejącej masy. W przypadku zbyt kleistej masy należy dodać więcej mąki i odrobinę oleju. Kolejno formujemy kotlety i układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni wstawiamy blaszkę z kotletami i pieczemy ok 30 minut. Po 15 minutach lub w momencie jak nabiorą złotego koloru przewracamy je na drugą stronę.

Szykujemy bułki do hamburgera lub zwykłe kajzerki z sezamem, chwilę grilujemy je w piekarniku,(można griilować razem z plastrem sera żółtego), przekrojone połówki smarujemy odrobiną kczupu Develey  Mcdonald's i odrobiną musztardy miodowej Develey. Do środka wkładamy warzywa- liść sałaty, świeże ogórki, pokrojoną czerwoną cebulę, plaster pomidora, kotleta, podsmażone pieczarki.




Magdalena Olszak - II miejsce - 50 punktów w Ostrej promocji Develey




Przepis na  Super Burgera

Składniki na dwa wielkie burgery:
- 2 duże bułki z sezamem,
- 0,5 kg mięsa wołowego (ja wybrałam rostbef),
- 2 ząbki czosnku,
-1  cebulka,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, musztarda, papryczka chili
Dodatki (generalnie co kto lubi) ale ja wybrałam:
- 3 białe cebulki,
- 1 czerwona cebula,
- sałata,
- pomidor,
- oliwki,
- ser żółty, mozzarella,
- ketchup, musztarda, sosy Develey wg uznania.
Wykonanie:
Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, dodajemy przyprawy i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kotlety, i układamy na rozgrzanym grillu, smażymy po obu stronach.  Jeżeli chcemy uzyskać ładny wzór kraty na kotlecie, należy go po przysmażeniu przekręcić o 90 stopni. W między czasie kroimy bułkę na 3 części, oraz szykujemy pozostałe dodatki, cebulkę kroimy w krążki i podsmażamy na złocisty kolor . Gdy mięso już dochodzi, kładziemy na wierzch plaster sera i czekamy do momentu stopienia. Na dolną część bułki układamy sałatę, następnie kotleta, i dodatki, przekładamy środkową częścią bułki i układamy drugi poziom, na wszystko kładziemy ulubione sosy, smażoną cebulkę i wierzchnią część bułki. Smacznego.





Magdalena Białka - III miejsce30 punktów w Ostrej Promocji Develey



 



Najpierw należy zrobić smaczne bułeczki z sezamem:
Składniki na 9 szt.:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki masła
1 i 1/2 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
4g drożdży suchych
1 jajko
Glazura:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania
Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić dołek do którego wsypać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i wlać 3-4 łyżki mleka, aby po wymieszaniu samych drożdży powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. W międzyczasie rozpuścić masło i ostudzić.
Do mąki dodać resztę cukru, sól, resztę mleka, wbić jajko i wyrobić ciasto. Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od reki. Moja babcia zawsze mówiła, że ciasta drożdżowe muszą być ugniecione co najmniej sto razy :) Ciasto odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie uformować bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut.
Po upływie czasu każdą bułkę spłaszczyć, posmarować glazurą i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 - 23 minuty.

Mięso do hamburgerów:
500 g mielonego mięsa (wołowego, wieprzowego lub wymieszanego)
1 czerwona cebula
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę - nie podsmażamy! Surową dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki. Smażymy na oleju.
Dodatki do hamburgera:
To co lubimy, np.: ser, sałata, ogórek świeży, ogórek kiszony lub konserwowy, pomidor, drobno posiekana cebulka, pomidor, papryka...
Sosy: musztarda sarepska Develey, sos chosnkowy Develey, sos do hamburgerów Develey.
Czas by zrobić hamburgera. Kolejność doboru i nakładania składników zależy od gustów konsumenta.
U mnie wyglądało to tak:
Ciepłe bułeczki przekrawamy na pół. Na dolną część bułki dajemy sos hamburgerowy, przykrywamy liściem sałaty, dajemy mięso, musztardę, ser żółty, ogórek kiszony, drugie mięso i świeży ogórek. Górną część bułki smarujemy sosem czosnkowym i przykrywamy hamburgera.
A teraz pora go ZJEŚĆ! :)
SMACZNEGO!


Tomasz Szawuła - wyróżnienie , 25 punktów w Ostrej Promocji Develey


 Hamburger

Składniki:
- bułka wieloziarnista
- sałata 
- czerwona cebula
- ogórek zielony
- pomidor
- żółta papryka
- czarne oliwki
- kotlet z wołwiny
- musztarda Develey
- ketchup Develey

Po rozkrojeniu pysznej bułeczki umieszczamy w niej kolejne składniki: liść sałaty, plasterek pomidora, dwa plasterki ogórka, kawałek papryki, trochę cebuli, świeżo usmażony kotlet z wołowiny. Ketchup, musztarda, oliwki. Wszystko przykrywamy drugą połową buklki i ...SMACZNEGO! :)


Marzena Szkodzińska wyróżnienie, 25 punktów w Ostrej Promocji Develey



Hamburgery z pieczarkami i jajkiem
Składniki:
Bułki
- 600 g mąki pszennej bułkowej typ 650 
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 290 ml ciepłej wody
- 4 łyżki mleka w proszku
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1 rozbełtane jajko z 2 łyżkami mleka do posmarowania
- sezam do posypania
Kotlety pieczarkowe
- 300 g pieczarek
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka płatków owsianych
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 6 jajek
- sos do hamburgerów Develey
- ketchup Develey
- sałata lodowa
- pomidor
- papryka czerwona
Wykonanie:
Bułki - Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i całą wodę - ciepła (max 37 stopni) i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski ( ja zrobiłam w misce Tupperware) wsypujemy mąkę, mleko w proszku, sól i wlewamy zaczyn, mieszamy i dodajemy roztopione i wystudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 7-8 części, mi wyszło 7 kulek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy jak placek, smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy sezamem, odstawiamy jeszcze na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy bułki przez 15-20 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce.
Kotlety pieczarkowe - pieczarki ścieramy na tarce na duzych oczkach, dodajemy do nich bułkę tartą, płatki, jajka, sól i pieprz, mieszamy. Ręką nabieramy porcję i smażymy na patelni z odrobiną oleju kotleciki (przekładamy na patelnię i spłaszczamy łyżką, z porcji ma nam wyjść 6 kotletów).
Jajka smażymy na patelni, ja mam taką specjalną do jajek, ma ich być 6 ( przynajmniej u mnie, wy usmażcie ile chcecie, tak samo kotlety ).
Bułki kroimy na pół wzdłuż i podpiekamy na suchej patelni chwilkę, smarujemy ketchupem i sosem do hamburgerów, kładziemy liść sałaty, kotleta z pieczarek, plaster pomidora i kawałki papryki, na to sos do hamburgerów, liść sałaty jajko i przykrywamy bułką, która też ma być wysmarowana ketchupem i sosem do hamburgerów.


Moja nagroda-niespodzianka trafia do Julianny Bednarczuk za przepiękne zdjęcie wegeburgera






Wegeburgery.

bułki do hamburgerów
liście sałaty
2 czerwone cebule
4 pomidory
ketchup
sos czosnkowy
4 kulki sera w ziołach
8 dużych falafele
łyżka oliwy

falafele:

1 szklanka suchej ciecierzycy
1 pęczek natki pietruszki
1 małe jajo
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
0,5 łyżeczki chili
1 łyżeczka ziaren kolendry
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki curry
2 łyżki mąki
mąką pełnoziarnista do obtoczenia
olej do smażenia

bułki:
2/3 szklanki mleka
230g mąki pszennej typ 550
70g mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu
1 płaska łyżeczka soli
10g świeżych drożdży
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sezam, pestki dyni do posypania

Bułki: Przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z cukrem, połową mleka (ciepłego), łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-15 minut). W misce roztrzepać 1 jajko z miodem i solą, dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie miękkie ciasto, w trakcie wyrabiania dodając roztopione masło. Jeśli ciasto będzie mocno się kleić do rąk - dosypać odrobinę mąki.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować, podzielić na 8 kawałków. Z każdego kawałka ciasta uformować bułkę, spłaszczyć, ułożyć na blasze, przykryć i pozostawić do napuszenia  na ok 30 minut. Tuż przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem lub dynią.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 180stC.
Upieczone bułeczki studzić przykryte ściereczką.

Falafele: Cieciorkę zalać zimną wodą i moczyć przez noc, odcedzić, zmielić blenderem. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć, ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, by powstała gęsta masa. Z masy formować kotleciki (8 sztuk), obtaczać w mące. Do rondla lub głębokiej patelni wlać olej na wysokość ok 2cm, rozgrzać, smażyć kotleciki na złoto z każdej strony, osączyć na papierowym ręczniku.


Składanie burgerów.
Bułki przekroić na pół, podgrzać w opiekaczu. Cebulę pokroić w talarki, zrumienić na oliwie, odsączyć na papierowym ręczniku. Bułki posmarować serkiem, wyłożyć sałatę, gorące falafele, polać ketchupem, wyłożyć cebulkę, plasterki pomidorów, cebulę, polać sosem czosnkowym, położyć sałatę, przykryć górną częścią bułki.
Smacznego!






 Dziękuję Wszystkim Uczestnikom i żałuję, że nagród nie było więcej.

Do Zwycięzców napiszę w ciągu 2 dni i poproszę Ich o adresy do wysyłki nagrody.


Pozdrawiam  i zapraszam na kolejne konkursy!

Monika

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger