Szukaj na blogu

Świątecznie: kapusta wigilijna (postna, z grzybami)

  Jak przygotowujecie kapustę wigilijną? Czy tak samo jak ja, w możliwie najprostszy sposób ? Tylko kapusta, cebula, olej i czosnek ? I oczywiście suszone grzyby, zbierane pieczołowicie na ten jeden, wyjątkowy wieczór w roku ? Dla mnie ten smak jest niezastąpiony i jest to jedno z moich ulubionych wigilijnych dań.







Składniki:

0,5 kg kapusty kiszonej
15-20 kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Na kilka godzin przed gotowaniem moczę grzyby w 1,5 szklance gorącej wody. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, płuczę ją w zimnej wodzie. Przekładam kapustę do garnka, wlewam wodę pozostałą po moczeniu grzybów, dokładam liście laurowe i gotuję pół godziny. W tym czasie siekam drobno grzyby. Obrane cebule kroję w półplastry, przekładam na patelnię z 2 łyżkami oleju, lekko solę i na małym ogniu smażę pod przykryciem ok. 10 minut, do zeszklenia. Odcedzam kapustę (woda już nie będzie potrzebna), dolewam do niej 3 łyżki oleju, przekładam podsmażoną cebule i posiekane grzyby oraz czosnek, doprawiam solą i sporą ilością pieprzu. Duszę jeszcze razem ok. 30 minut.
Przepis wyniesiony z domu.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger