Domowe paluszki z kminkiem i oliwą
W prosty sposób można przygotować domowe, bardzo smaczne paluszki. Może nie są tak cieniutkie, jak te ze sklepu, ale smak mają wyborny. Podstawą ciasta jest mąka, mleko i oliwa - ja użyłam świetnej oliwy ze sklepu kochamoliwę.com. Dzięki niej paluszki są chrupiące i pyszne. Co do dodatków- co kto lubi, u mnie jest kminek, ale można dodać mak, sezam lub pozostać tylko przy soli.
Proszę, częstujcie się :)Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli + ewentualnie trochę do posypania
2 łyżki kminku
1 łyżeczka miodu
1/3 szklanki tłustego mleka + trochę do posmarowania ciasta
1/3 szklanki oliwy, polecam sklep kochamoliwe.com
Przygotowanie:
W misce mieszam suche składniki, po czym dodaję miód, mleko i oliwę. Zagniatam elastyczne ciasto. Przekładam je na stolnicę, wałkuję na placek grubości 0,3 mm, cały placek dokładnie smaruję mlekiem i nożykiem do pizzy kroję w cienkie paseczki. Paseczki układam na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, ewentualnie posypuję dodatkowo solą. wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na 20 minut, aż paluszki będą złote.
Przepis autorski.
Tak wyglądają pokrojone paseczki (niestety zdjęcie robione przy słabym oświetleniu):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz