Zapiekanka grzybowa z kurczakiem
Polecam Wam kolejną wspaniałą zapiekankę z kaszą ze sklepu SYS. Tym razem wykorzystałam mieszankę kaszy gryczanej z grzybami, i aby jeszcze bardziej podkreślić smak lasu dodałam trochę suszonych leśnych grzybów; kurczaka marynowałam w wędzonej papryce, więc ma przyjemny aromat jakby był wędzony nad ogniem. Całość ma bardzo przyjemny, spójny smak. Sycąca, bardzo smaczna potrawa.
Przy okazji przypominam Wam, że na hasło: siosmutki dostaniecie do końca listopada 2014 aż 15 % rabatu na wszystko, co zamówicie w sklepie SYS. Gorąco zachęcam do zakupów i do wykorzystania tego rabatu!
Składniki na 2 osoby:
1 torebka kaszy gryczanej z grzybami ze sklepu SYS
10 suszonych grzybów leśnych
1/3 kapusty pekińskiej (część od głąba)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
Mięso:
1 pojedynczy filet z kurczaka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 szklanka wody
2 łyżki oleju
1 łyżka masła + trochę do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
0,5 szklanki gęstej śmietany
2 jajka
sól
Przygotowanie:
Na noc moczę grzyby w szklance gorącej wody. Kurczaka kroję w kawałki, mieszam z papryką, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem- także pozostawiam na noc. Rano wyjmuję grzyby, a w wodzie po ich moczeniu (lekko osolonej) gotuję kaszę. Na patelni rozgrzewam olej i krótko obsmażam kurczaka, po czym zdejmuję mięso z patelni i na ten sam olej wrzucam kapustę razem z grzybami i pietruszką. Lekko je solę i smażę pod przykryciem, aż kapusta lekko zmięknie. Doprawiam, odstawiam. Śmietanę mieszam z jajkami, dodaję szczyptę soli.
Naczynie do zapiekania smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Wykładam ugotowaną kaszę, wylewam połowę masy śmietanowej, wykładam kawałki kurczaka i całość przykrywam kapustą z grzybami. Wylewam pozostałą część masy. Wstawiam naczynie do piekarnika (220 stopni C.) na 40 minut, przed końcem pieczenia na górę zapiekanki wykładam łyżkę masła. Podaję gorącą.
Przepis autorski.
Przy okazji przypominam Wam, że na hasło: siosmutki dostaniecie do końca listopada 2014 aż 15 % rabatu na wszystko, co zamówicie w sklepie SYS. Gorąco zachęcam do zakupów i do wykorzystania tego rabatu!
Składniki na 2 osoby:
1 torebka kaszy gryczanej z grzybami ze sklepu SYS
10 suszonych grzybów leśnych
1/3 kapusty pekińskiej (część od głąba)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
Mięso:
1 pojedynczy filet z kurczaka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 szklanka wody
2 łyżki oleju
1 łyżka masła + trochę do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
0,5 szklanki gęstej śmietany
2 jajka
sól
Przygotowanie:
Na noc moczę grzyby w szklance gorącej wody. Kurczaka kroję w kawałki, mieszam z papryką, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem- także pozostawiam na noc. Rano wyjmuję grzyby, a w wodzie po ich moczeniu (lekko osolonej) gotuję kaszę. Na patelni rozgrzewam olej i krótko obsmażam kurczaka, po czym zdejmuję mięso z patelni i na ten sam olej wrzucam kapustę razem z grzybami i pietruszką. Lekko je solę i smażę pod przykryciem, aż kapusta lekko zmięknie. Doprawiam, odstawiam. Śmietanę mieszam z jajkami, dodaję szczyptę soli.
Naczynie do zapiekania smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Wykładam ugotowaną kaszę, wylewam połowę masy śmietanowej, wykładam kawałki kurczaka i całość przykrywam kapustą z grzybami. Wylewam pozostałą część masy. Wstawiam naczynie do piekarnika (220 stopni C.) na 40 minut, przed końcem pieczenia na górę zapiekanki wykładam łyżkę masła. Podaję gorącą.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz