Do obiadu: marchewka duszona z porem
Dodatek do obiadu z pysznych, jesiennych warzyw, przygotowanych z masłem i mlekiem, co sprawia że są wyjątkowo delikatne.
Składniki:
5 marchewek
1 por bez liści
1 mała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1/3 szklanki mleka
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i obrane marchewki kroję wzdłuż i potem na plasterki. Pora oczyszczam i także kroję w półplasterki, cebulę w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam marchew i smażę ją pod przykryciem 5-8 minut (aż lekko zmięknie), po czym dodaję masło i mleko, dorzucam pora i cebulę, doprawiam solą i pieprzem i na małym ogniu duszę kilka minut.
Przepis autorski.
5 marchewek
1 por bez liści
1 mała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1/3 szklanki mleka
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i obrane marchewki kroję wzdłuż i potem na plasterki. Pora oczyszczam i także kroję w półplasterki, cebulę w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam marchew i smażę ją pod przykryciem 5-8 minut (aż lekko zmięknie), po czym dodaję masło i mleko, dorzucam pora i cebulę, doprawiam solą i pieprzem i na małym ogniu duszę kilka minut.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz