Domowa wędlina: szynka z indyka
Dziś mam dla Was pomysł na kruchą i delikatną wędlinę z indyka, z dodatkiem słodkiej papryki, czosnku i bazylii. Przygotowałam ją oczywiście w szynkowarze, który (podobnie jak wszystko, co może się przydać do produkcji domowych wędlin) możecie kupić w sklepie jelitawieprzowe.pl
Składniki:
1,2 kg fileta z indyka
1 łyżeczka soli wędzarniczej (sklep jelitawieprzowe.pl)
0,5 łyżeczki soli peklującej (sklep jelitawieprzowe.pl)
1 łyżeczka suszonej bazylii
3 duże ząbki czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w duże kawałki. Czosnek przeciskam przez praskę, mieszam z solą, pieprzem, papryką i bazylią - mieszanką dokładnie nacieram kawałki indyka. Przyprawione mięso pozostawiam na noc w lodowce, następnego dnia przekładam zapakowane do woreczka do szynkowaru. Parzę wędlinę przez 1,5 godziny w garnku z wodą o temperaturze ok. 85 stopni C. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia ( najlepiej znowu na noc w lodówce).
Przepis autorski.
Składniki:
1,2 kg fileta z indyka
1 łyżeczka soli wędzarniczej (sklep jelitawieprzowe.pl)
0,5 łyżeczki soli peklującej (sklep jelitawieprzowe.pl)
1 łyżeczka suszonej bazylii
3 duże ząbki czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w duże kawałki. Czosnek przeciskam przez praskę, mieszam z solą, pieprzem, papryką i bazylią - mieszanką dokładnie nacieram kawałki indyka. Przyprawione mięso pozostawiam na noc w lodowce, następnego dnia przekładam zapakowane do woreczka do szynkowaru. Parzę wędlinę przez 1,5 godziny w garnku z wodą o temperaturze ok. 85 stopni C. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia ( najlepiej znowu na noc w lodówce).
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz