Duszone warzywa (do mięs i placków)
Podałam dziś te warzywa razem z plackami ziemniaczanymi, więc były trochę jak sos i sałatka w jednym. Pyszne jest takie połączenie słodkiej marchewki, trochę ostrej rzepy, duszonych pieczarek i cebulki, oczywiście jak to u mnie koniecznie z czosnkiem :) Polecam, spróbujcie.
Składniki:
3 marchewki
0,5 białej rzepy
1 duża cebula
6-8 pieczarek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
łyżka oleju
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Umyte i obrane : marchewki, czosnek, rzepę i cebulę kroję w cienkie plasterki, pieczarki w trochę grubsze plastry. Na patelnię wlewam olej, wrzucam cebulę, lekko solę i pod pokrywką smażę kilka minut aż się zeszkli, po czym dokładam masło i dorzucam twarde warzywa (marchew i rzepa). Smażę razem kilka minut, dorzucam pieczarki i czosnek. Duszę w sosie , który się wytworzy k. 10 minut, doprawiam solą i pieprzem.
Przepis autorski.
Składniki:
3 marchewki
0,5 białej rzepy
1 duża cebula
6-8 pieczarek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
łyżka oleju
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Umyte i obrane : marchewki, czosnek, rzepę i cebulę kroję w cienkie plasterki, pieczarki w trochę grubsze plastry. Na patelnię wlewam olej, wrzucam cebulę, lekko solę i pod pokrywką smażę kilka minut aż się zeszkli, po czym dokładam masło i dorzucam twarde warzywa (marchew i rzepa). Smażę razem kilka minut, dorzucam pieczarki i czosnek. Duszę w sosie , który się wytworzy k. 10 minut, doprawiam solą i pieprzem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz