Szukaj na blogu

Kurczak pieczony w pesto

  Kurczak pieczony w pesto to chyba najprostszy sposób na dobrze przyprawione, bardzo aromatyczne mięso. Jeśli spędzi noc w lodówce, zamarynowany w bazyliowym pesto Develey, gwarantuję Wam, że będzie idealny. Piecze się go prawie cały czas w dość niskiej temperaturze, jest mięciutki i delikatny.  W ten sam sposób można go przygotować na grilla, tylko wtedy dodatkowo nacieramy go czosnkiem i spryskujemy sokiem z cytryny.




                    


Składniki:
1 kg kawałków kurczaka
3 łyżki pesto Develey
1 łyżeczka soli
1 główka czosnku
1 cytryna
2-3 łyżki oliwy Oliviana Develey
Przygotowanie:
 Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieram solą i pesto, zostawiam na noc w lodówce. Na dno naczynia do pieczenia wlewam oliwę i wykładam kawałki kurczaka, dokładam przekrojone na pół: główkę czosnku i cytrynę. Przykrywam folią aluminiową i piekę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C, po czym zdejmuję folię i zmniejszam temperaturę do 160 stopni C. Piekę jeszcze 60 minut. Podaję z młodymi ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Przepis autorski.


                   

                

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger