Pierożki z młodą kapustą i boczkiem
Mam dziś dla Was pomysł na tani obiad, który- jestem przekonana- wszystkim posmakuje. Te pierożki mają wiosenny smak- są nadziane młodą kapustą duszoną z boczkiem, polane masłem i posypane koperkiem. Masło jest także w cieście; dzięki niemu jest ono elastyczne i bardzo łatwe w obróbce.
Składniki na ok. 35-40 sztuk:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
duża szczypta soli
1 żółtko
1,5 łyżki masła roślinnego
do 1 szklanki ciepłej wody
Farsz:
0,5 dużej główki młodej kapusty lub 1 mała
200 g. wędzonego boczku (w plasterkach)
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Farsz: Drobno posiekaną kapustę przekładam na patelnię z olejem, lekko ją solę i pod przykryciem smażę 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Boczek siekam w cienkie paseczki, dokładam do kapusty razem z posiekanym czosnkiem, duszę razem kolejne 15 minut. Na koniec dodaję koperek, doprawiam solą i pieprzem.
Ze składników ciasta zagniatam elastyczne, miękkie ciasto. Rozwałkowuję je na grubość 3 mm, wykrajam dużą szklanką kółka. Na środek każdego kółka wykładam solidną łyżeczkę farszu i sklejam pierogi. Wrzucam je do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuję - po 3 minutach od wypłynięcia są gotowe. Podaję na gorąco, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem.
Przepis autorski.
Składniki na ok. 35-40 sztuk:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
duża szczypta soli
1 żółtko
1,5 łyżki masła roślinnego
do 1 szklanki ciepłej wody
Farsz:
0,5 dużej główki młodej kapusty lub 1 mała
200 g. wędzonego boczku (w plasterkach)
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Farsz: Drobno posiekaną kapustę przekładam na patelnię z olejem, lekko ją solę i pod przykryciem smażę 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Boczek siekam w cienkie paseczki, dokładam do kapusty razem z posiekanym czosnkiem, duszę razem kolejne 15 minut. Na koniec dodaję koperek, doprawiam solą i pieprzem.
Ze składników ciasta zagniatam elastyczne, miękkie ciasto. Rozwałkowuję je na grubość 3 mm, wykrajam dużą szklanką kółka. Na środek każdego kółka wykładam solidną łyżeczkę farszu i sklejam pierogi. Wrzucam je do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuję - po 3 minutach od wypłynięcia są gotowe. Podaję na gorąco, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz