Pikantne placki z czarną fasolą w sosie cebulowym
Jak można połączyć prawdziwie dla nas egzotyczny, meksykański produkt, czyli mieloną czarną fasolę, z naszym swojskim ziemniakiem ? Fasola ma postać gęstej masy, którą można kroić- a można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów.
Dużą popularnością cieszą się na moim blogu placki z gotowanych ziemniaków, i nic w tym dziwnego, bo te często zostają z obiadu i trzeba jakoś je wtedy wykorzystać.
Przygotowałam dziś placki z czarnej fasoli i ziemniaków, z pikantnym cebulowym sosem. Moje placki są bardziej aksamitne w środku, mają niepowtarzalny smak i niespotykany, lekko fioletowy kolor. Pyszne, naprawdę wspaniałe :)
Gdybyście mieli ochotę na wypróbowanie, koniecznie zróbcie zakupy w sklepie Arriba !
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
400 g. mielonej czarnej fasoli ze sklepu Arriba
0,5 do 1 szklanki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
olej do smażenia
Sos:
5 cebul
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej papryczki z salsy Mexicana ze sklepu Arriba
1 szklanka wody
2-3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka zimnego masła
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę, dodaję do niech mieloną czarną fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz cayenne i sól do smaku. Stopniowo dodaję mąkę - tyle by ciasto dało się zagnieść w kulę. Powinno mieć konsystencję, jak na kopytka. Z ciasta formuję kulki wielkości małej mandarynki, po czym lekko je spłaszczam by powstały placuszki (warto przy tym oprószać dłonie mąką). Placki smażę na niewielkiej ilości oleju po 3-4 minuty z każdej strony, osączam je z nadmiaru tłuszczu na papierze.
Sos: Cebule siekam w piórka, przekładam na głęboką patelnię z olejem, lekko solę i smażę pod przykryciem do zeszklenia. Przed końcem smażenia dodaję drobno posiekany czosnek, gałązki tymianku (w całości) i łyżeczkę salsy Mexicana, po czym dolewam wodę i na małym ogniu gotuję sos ok. 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem, na koniec dodaję zimne masło, które pięknie cały sos zemulguje. Gorące placki polewam porcją sosu, podaję z ulubioną surówką.
Przepis autorski.
Dużą popularnością cieszą się na moim blogu placki z gotowanych ziemniaków, i nic w tym dziwnego, bo te często zostają z obiadu i trzeba jakoś je wtedy wykorzystać.
Przygotowałam dziś placki z czarnej fasoli i ziemniaków, z pikantnym cebulowym sosem. Moje placki są bardziej aksamitne w środku, mają niepowtarzalny smak i niespotykany, lekko fioletowy kolor. Pyszne, naprawdę wspaniałe :)
Gdybyście mieli ochotę na wypróbowanie, koniecznie zróbcie zakupy w sklepie Arriba !
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
400 g. mielonej czarnej fasoli ze sklepu Arriba
0,5 do 1 szklanki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
olej do smażenia
Sos:
5 cebul
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej papryczki z salsy Mexicana ze sklepu Arriba
1 szklanka wody
2-3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka zimnego masła
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę, dodaję do niech mieloną czarną fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz cayenne i sól do smaku. Stopniowo dodaję mąkę - tyle by ciasto dało się zagnieść w kulę. Powinno mieć konsystencję, jak na kopytka. Z ciasta formuję kulki wielkości małej mandarynki, po czym lekko je spłaszczam by powstały placuszki (warto przy tym oprószać dłonie mąką). Placki smażę na niewielkiej ilości oleju po 3-4 minuty z każdej strony, osączam je z nadmiaru tłuszczu na papierze.
Sos: Cebule siekam w piórka, przekładam na głęboką patelnię z olejem, lekko solę i smażę pod przykryciem do zeszklenia. Przed końcem smażenia dodaję drobno posiekany czosnek, gałązki tymianku (w całości) i łyżeczkę salsy Mexicana, po czym dolewam wodę i na małym ogniu gotuję sos ok. 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem, na koniec dodaję zimne masło, które pięknie cały sos zemulguje. Gorące placki polewam porcją sosu, podaję z ulubioną surówką.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz