Kurczak z miodem gryczanym i octem balsamicznym
Smak temu daniu nadają dwa składniki: mocny, charakterystyczny miód gryczany z Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka i ocet balsamiczny, który nadaje mięsu lekko winnego aromatu. Pyszności :)
Składniki na 2 osoby:
0,5 kg kawałków kurczaka ( u mnie pałki)
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 płaska łyżka czosnku granulowanego
3 łyżki oleju
5 łyżek czerwonego octu balsamicznego
1-1,5 łyżeczki miodu gryczanego
Przygotowanie:
Nacieram kawałki kurczaka mieszanką soli, pieprzu i czosnku granulowanego, po czym odkładam je na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, układam kurczaka i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Skrapiam wszystko octem, a na kawałki mięsa wykładam po odrobinie miodu gryczanego. Przykrywam naczynie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 40 minut, po czym zdejmuję folię i piekę jeszcze 20 minut. Podaję np. z zasmażanymi buraczkami.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz