Szybka przekąska: grillowana cukinia marynowana w sosie sojowym
Trudno o szybszą przekąskę na ciepło - taką cukinię można przygotować w kilka minut, warto jednak dać jej chwilę na zamarynowanie, bo smak nadaje jej sos sojowy. Bardzo lubię takie jedzonko, a Wy? Szybkie, tanie i bardzo smaczne.
Składniki:
po 1 niewielkiej cukinii na osobę
ciemny sos sojowy
odrobina oleju do smażenia
jogurt grecki
natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone cukinie kroję w skośne plastry grubości ok. 0,5 cm. Każdy plaster z obu stron smaruję sosem sojowym (lub wrzucam wszystkie do miski i zalewam sosem), odstawiam na 10 minut do zamarynowania. Rozgrzewam niewielką ilość oleju na patelni grillowej i układam plastry -smażę je po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z jogurtem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Przepis autorski.
Składniki:
po 1 niewielkiej cukinii na osobę
ciemny sos sojowy
odrobina oleju do smażenia
jogurt grecki
natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone cukinie kroję w skośne plastry grubości ok. 0,5 cm. Każdy plaster z obu stron smaruję sosem sojowym (lub wrzucam wszystkie do miski i zalewam sosem), odstawiam na 10 minut do zamarynowania. Rozgrzewam niewielką ilość oleju na patelni grillowej i układam plastry -smażę je po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z jogurtem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz