Klops (do kanapek)
Lubicie kotlety mielone na kanapkach? Ja bardzo lubię, więc taki klops to istny śniadaniowy raj, bo smakuje podobnie, a wygodnie się go kroi i wystarczy go na kilka dni. To bardzo smaczna, tania i co najważniejsze domowa wędlina. Zresztą przyda się nie tylko do kanapek, bo równie dobrze można go podać w wersji na gorąco, np. z sosem pieczarkowym - wtedy mamy pyszny obiad.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego z karkówki lub łopatki wieprzowej
1 duże lub 2 małe jajka
ok. 1 łyżka soli
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
2-3 łyżki bułki tartej + do posypania
trochę masła do posmarowania formy
Przygotowanie:
Mięso bardzo dokładnie wyrabiam z jajkiem, czosnkiem, bułką tartą, ziołami i przyprawami, aż powstanie jednolita i gładka masa. Wykładam ją do posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy, którą wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni c. na godzinę.
Przepis autorski.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego z karkówki lub łopatki wieprzowej
1 duże lub 2 małe jajka
ok. 1 łyżka soli
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
2-3 łyżki bułki tartej + do posypania
trochę masła do posmarowania formy
Przygotowanie:
Mięso bardzo dokładnie wyrabiam z jajkiem, czosnkiem, bułką tartą, ziołami i przyprawami, aż powstanie jednolita i gładka masa. Wykładam ją do posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy, którą wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni c. na godzinę.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz