Szukaj na blogu

Zupa jarzynowa z porem

   Zupa ma delikatny smak i konsystencję, bo zmiksowałam połowę warzyw, pozostawiając jednak część w kawałkach dla kontrastu. Warzywa są podsmażone na maśle, co dodało im słodyczy; w zupie jest również słodka śmietanka. Smak lekko zaostrza odrobina curry i czosnku.



Składniki:
4 marchewki
1/2 niewielkiego selera
15 średnich ziemniaków
3-4 cm jasnej części pora
2 ząbki czosnku
2 litry wody
2 łyżki masła
2-3 gałązki świeżego lubczyku, lub 1 łyżeczka suszonego
2-3 gałązki świeżego tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego
0,5 szklanki słodkiej śmietanki (18%)
sól, pieprz do smaku
mała szczypta curry
zielenina do posypania
Przygotowanie:
 Zagotowuję wodę razem z pęczkiem ziół (związane lubczyk i tymianek). Umyte i obrane marchewki kroję w cienkie półplasterki, selera w zapałki, ziemniaki w małą kostkę. Na połowie masła (na wolnym ogniu) podsmażam przez 10 minut marchew i selera, po czym przekładam je do garnka razem z ziemniakami. Na pozostałym maśle smażę pokrojonego w cienkie paseczki pora i również dodaję go do garnka. Gotuję wszystko do miękkości ziemniaków, dodaję drobniutko posiekany czosnek, wlewam śmietankę. Doprawiam do smaku curry, solą i pieprzem. Przed podaniem wyjmuję pęczek ziół, odkładam połowę warzyw (w kawałkach), a resztę miksuję. Dodaję z powrotem warzywa w kawałkach, podaję zupę posypaną ulubioną zieleniną.
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger