Szukaj na blogu

Lazania z wędzonym łososiem i szpinakiem

  Przygotowałam dziś nową wersję lazanii, w której łosoś, jajko i szpinak są niczym trio, doskonale uzupełniające się wzajemnie:) Uwielbiam wszystkie te składniki, zapiekanka jest doskonała.



Składniki na 3-4 osoby:
5-8 arkuszy makaronu na lazanię
Masa szpinakowa:
450 g. mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Masa łososiowo-jajeczna:
200 g. wędzonego łososia
300 g. jogurtu greckiego
3 jajka
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
150 g. tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Na patelnię przekładam szpinak. Podgrzewam go na niewielkim ogniu, aż się rozmrozi i odparuje woda, po czym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Masę doprawiam solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażę (masa powinna być gęsta). Do miski wbijam jajka i dodaję do nich jogurt, ubijam razem trzepaczką, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Smaruję olejem formę do zapiekania, po czym wykładam pierwszą warstwę makaronu, a na nią połowę szpinaku. Szpinak przykrywam makaronem, na niego wylewam kilka łyżek masy jajecznej. Następnie wykładam połowę kawałków łososia, które smaruję kilkoma łyżkami masy z jajka i jogurtu. Znowu przykrywam makaronem, i powtarzam ostatnią czynność: masa jajeczna, druga połowa łososia, masa jajeczna. Przekładam makaronem, wylewam pozostałą masę jajeczną, wykładam drugą część szpinaku. Całość posypuję obficie startą mozzarellą. Piekę 40- 45 minut w temperaturze 200 stopni C. 
Przepis autorki.


                    

                    

                   


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger