Szukaj na blogu

Cebula duszona z gruszką

  Planuję dziś obiad w formie grilla - chciałam, by oprócz surówki na stole znalazł się jakiś dodatek, który można podać na ciepło, który będzie pasował do kiełbasek czy szaszłyków. Niezastąpiona jest cebula, bo można ją przyprawić na wiele sposobów, a podczas duszenia robi się słodka i bardzo delikatna. Jakiś czas temu robiłam karmelową cebulę, a dziś podaję cebulę duszoną z gruszką, natką pietruszki i ....nutką kawy :) Nie dziwcie się, tej prawie się nie wyczuwa, jej zadaniem jest tylko leciutkie dodanie goryczki i przyjemnego posmaku.
 Pakuję w takim razie do kosza piknikowego wszystko, co będzie potrzebne i zostawiam Was Kochani z pomysłem :) Miłej niedzieli !





Składniki:
1 kg cebuli
2-3 łyżki oleju
2 soczyste gruszki (np. odmiana Konferencja)
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
1 łyżka słodkiej musztardy
szczypta kawy rozpuszczalnej lub drobno zmielonej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Obrane cebule kroję w niezbyt grube plastry, przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Lekko je solę i pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, smażę kilka minut - do zeszklenia. Dodaję musztardę, dokładnie mieszam, zmniejszam ogień i duszę razem 10 minut. Po tym czasie dodaję szczyptę kawy oraz pokrojone w kawałki lub plasterki gruszki (obrane, bez gniazd nasiennych). Duszę 5 minut pod przykryciem, na koniec dodaję drobno posiekaną natkę, doprawiam solą i pieprzem - smak powinien być słodko - pikantny. Podaję na ciepło.
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger