Zapiekane ziemniaki z groszkiem
Jestem zachwycona tym, co właśnie zjadłam i co widzicie niżej. Cudowne, cudowne w smaku ! :) Absolutny misz-masz , który powstał jak to zazwyczaj u mnie bywa z rzeczy, które znalazłam w lodówce: kawałek schabu, puszka groszku...
Do rzeczy. Na talerzu jest zapiekanka z purre z ziemniaków z zielonym groszkiem i skwareczkami ze schabu, pięknie podpieczona z mozzarellą. Ta masa jest delikatna w smaku i idealnie komponuje się z sałatą z pomidorami, ogórkiem, ziołami i sosem jogurtowym. A w czasie pieczenia można jeszcze na górę wbić jajeczko, będzie jeszcze pyszniej.
Może to niezbyt "wyględne" danie ;-), jednak serdecznie Was namawiam do wypróbowania!
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża puszka zielonego groszku
2-3 surowe kotlety schabowe
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
tarta mozzarella
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do posmarowania blachy
posiekany koperek
dowolna sałata
kawałek zielonego ogórka
pomidor
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, jeszcze gorące duszę razem z masłem na puree. Odcedzam groszek, duszę go widelcem, dodaję do ziemniaków. Kotlety siekam drobno, oprószam solą i pieprzem, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, smażę do zrumienienia. Przekładam do ziemniaków z groszkiem. Mieszam dokładnie, aż powstanie jednolita masa, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wykładam masę (na grubość ok. 2 cm) na natłuszczoną blachę, posypuję ją startą mozzarellą, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekę ok. 30 minut.
Sałatę siekam lub rwę na kawałki, mieszam z pokrojonymi drobno ogórkami i pomidorami, polecam sosem z jogurtu, czosnku, cukru, soli i pieprzu.
Podaję na gorąco - porcja zapiekanki, a na niej sałatka.
Przepis autorski.
Do rzeczy. Na talerzu jest zapiekanka z purre z ziemniaków z zielonym groszkiem i skwareczkami ze schabu, pięknie podpieczona z mozzarellą. Ta masa jest delikatna w smaku i idealnie komponuje się z sałatą z pomidorami, ogórkiem, ziołami i sosem jogurtowym. A w czasie pieczenia można jeszcze na górę wbić jajeczko, będzie jeszcze pyszniej.
Może to niezbyt "wyględne" danie ;-), jednak serdecznie Was namawiam do wypróbowania!
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża puszka zielonego groszku
2-3 surowe kotlety schabowe
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
tarta mozzarella
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do posmarowania blachy
posiekany koperek
dowolna sałata
kawałek zielonego ogórka
pomidor
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, jeszcze gorące duszę razem z masłem na puree. Odcedzam groszek, duszę go widelcem, dodaję do ziemniaków. Kotlety siekam drobno, oprószam solą i pieprzem, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, smażę do zrumienienia. Przekładam do ziemniaków z groszkiem. Mieszam dokładnie, aż powstanie jednolita masa, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wykładam masę (na grubość ok. 2 cm) na natłuszczoną blachę, posypuję ją startą mozzarellą, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekę ok. 30 minut.
Sałatę siekam lub rwę na kawałki, mieszam z pokrojonymi drobno ogórkami i pomidorami, polecam sosem z jogurtu, czosnku, cukru, soli i pieprzu.
Podaję na gorąco - porcja zapiekanki, a na niej sałatka.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz