Zupa pieczarkowa z porem
Typowa "pochlipka", zupka prawie do picia z kubeczka. Nie ma wielu składników, ale głęboki smak nadają jej zarówno podsmażony na maśle por, jak i pieczarki. Przygotowuje się ją w pół godziny.
Składniki:
0,5 kg pieczarek
1 duży por (jasna część)
1,5 l. bulionu warzywnego (ewentualnie woda + kostka rosołowa)
3 łyżki masła
kilka gałązek świeżego lubczyku
kilka gałązek natki pietruszki
3 łyżki śmietany do zup i sosów (18%)
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte pieczarki kroję na cienkie plasterki, lekko solę i podsmażam na 2 łyżkach masła na złoto. Zdejmuję pieczarki z patelni, a na pozostałym maśle podsmażam posiekanego pora. Zagotowuję wywar z gałązkami lubczyku (związanymi w pęczek), po czym wyjmuję lubczyk, dodaję pora i miksuję. Do tak przygotowanej bazy dodaję podsmażone pieczarki. Śmietanę mieszam z mąką i hartuję z kilkoma łyżkami gorącej zupy - dolewam, mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pierzem, dodaję posiekaną pietruszkę.
Przepis autorski.
Składniki:
0,5 kg pieczarek
1 duży por (jasna część)
1,5 l. bulionu warzywnego (ewentualnie woda + kostka rosołowa)
3 łyżki masła
kilka gałązek świeżego lubczyku
kilka gałązek natki pietruszki
3 łyżki śmietany do zup i sosów (18%)
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte pieczarki kroję na cienkie plasterki, lekko solę i podsmażam na 2 łyżkach masła na złoto. Zdejmuję pieczarki z patelni, a na pozostałym maśle podsmażam posiekanego pora. Zagotowuję wywar z gałązkami lubczyku (związanymi w pęczek), po czym wyjmuję lubczyk, dodaję pora i miksuję. Do tak przygotowanej bazy dodaję podsmażone pieczarki. Śmietanę mieszam z mąką i hartuję z kilkoma łyżkami gorącej zupy - dolewam, mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pierzem, dodaję posiekaną pietruszkę.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz