Jajecznica z ziemniakami
Można powiedzieć, że to uproszczona (i przyspieszona) wersja frittaty z ziemniakami. Lub - ta nazwa pierwsza przyszła mi na myśl - jajecznica z ziemniakami :) W każdym razie to bardzo smaczny i pożywny posiłek, który z powodzeniem może być nawet daniem obiadowym. Spróbujcie raz, myślę że się Wam spodoba !
Składniki na 1 osobę:
1 duży ziemniak
2 duże jajka
2-3 plastry boczku (użyłam domowego, pieczonego)
szczypiorek lub inne zioła
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju (można pominąć, jeśli boczek się ładnie wytopi)
Przygotowanie:
Boczek kroję w cienkie paseczki i smażę, aż się wytopi. Obranego ziemniaka ścieram na grubej tarce, wrzucam na patelnię, lekko solę i mieszając smażę, aż ziemniaki będą chrupiące i rumiane. Wbijam jajka, dodaję szczypiorek, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Smażę chwilę, aż jajka się zetną. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Składniki na 1 osobę:
1 duży ziemniak
2 duże jajka
2-3 plastry boczku (użyłam domowego, pieczonego)
szczypiorek lub inne zioła
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju (można pominąć, jeśli boczek się ładnie wytopi)
Przygotowanie:
Boczek kroję w cienkie paseczki i smażę, aż się wytopi. Obranego ziemniaka ścieram na grubej tarce, wrzucam na patelnię, lekko solę i mieszając smażę, aż ziemniaki będą chrupiące i rumiane. Wbijam jajka, dodaję szczypiorek, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Smażę chwilę, aż jajka się zetną. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz