Zapiekanka warzywna
Trzy podstawowe składniki tej zapiekanki to ziemniaki, kalafior i por. Muszę przyznać, że doskonale ją przyprawiłam - smaki są idealnie zbalansowane; smakuje trochę jak lazanie z mięsem, choć mięsa nie ma w niej ani grama. Pyszna, z całą pewnością do powtórzenia nie raz.
Składniki na 1 osobę:
3 średnie ziemniaki
kilkanaście różyczek kalafiora
5 cm jasnej części pora
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
5 łyżek startego parmezanu+ trochę do posypania
natka zielonej pietruszki
bułka tarta
sól, pieprz, mielona słodka papryka, curry, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
olej do posmarowania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki kroję w cienkie plasterki, wrzucam do garnka razem z kalafiorem, zalewam wodą (by je przykrywała), lekko solę i gotuję ok. 5 minut. Odcedzam dokładnie. Mieszam przyprawy w proporcjach wg uznania, mieszanką posypuję ziemniaki. Pora kroję w plasterki, smażę z odrobiną soli na łyżce oleju (niewielki ogień, por ma się zeszklić i lekko zarumienić). Mieszam śmietankę z parmezanem. Foremkę natłuszczam olejem i dokładnie posypuję bułką tartą.. Dno foremki wykładam porcją ziemniaków, wlewam 1-2 łyżki śmietanki, po czym układam przesmażony por. Na tę warstwę znów wykładam resztę ziemniaków, resztę śmietanki, natkę pietruszki i małe różyczki kalafiora. Całość posypuję pozostałym serem i lekko oprószam bułką tartą. Piekę w temperaturze 220 stopni ok. 25-30 minut. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
3 średnie ziemniaki
kilkanaście różyczek kalafiora
5 cm jasnej części pora
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
5 łyżek startego parmezanu+ trochę do posypania
natka zielonej pietruszki
bułka tarta
sól, pieprz, mielona słodka papryka, curry, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
olej do posmarowania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki kroję w cienkie plasterki, wrzucam do garnka razem z kalafiorem, zalewam wodą (by je przykrywała), lekko solę i gotuję ok. 5 minut. Odcedzam dokładnie. Mieszam przyprawy w proporcjach wg uznania, mieszanką posypuję ziemniaki. Pora kroję w plasterki, smażę z odrobiną soli na łyżce oleju (niewielki ogień, por ma się zeszklić i lekko zarumienić). Mieszam śmietankę z parmezanem. Foremkę natłuszczam olejem i dokładnie posypuję bułką tartą.. Dno foremki wykładam porcją ziemniaków, wlewam 1-2 łyżki śmietanki, po czym układam przesmażony por. Na tę warstwę znów wykładam resztę ziemniaków, resztę śmietanki, natkę pietruszki i małe różyczki kalafiora. Całość posypuję pozostałym serem i lekko oprószam bułką tartą. Piekę w temperaturze 220 stopni ok. 25-30 minut. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz