Młoda zasmażana kapusta
Młoda kapusta to dla mnie majowa królowa warzyw - jeszcze jest bardzo delikatna i słodka, idealna zarówno do wykorzystania na surowo, jak i do przygotowania na ciepło. Dziś jest w wersji zasmażanej, świetna w tej postaci jako dodatek do duszonego mięsa czy sadzonych jajek.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2-3 młode marchewki
2 cebulki dymki
2 ząbki czosnku
duża garść posiekanego koperku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umytą kapustę szatkuję dość grubo, przekładam do szerokiego rondla z olejem, dodaję pokrojone w półplasterki marchewki, wszystko lekko solę i pod pokrywką duszę, mieszając od czasu do czasu, ok. 10 minut (w tym czasie kapusta lekko się podsmaży i puści sok). Dolewam pół szklanki wody, dodaję pokrojony w plasterki czosnek i na małym ogniu duszę razem kolejne 10 minut. W tym czasie rozpuszczam na patelni masło, dodaję posiekane w piórka cebule, lekko je solę i na małym ogniu smażę do zeszklenia. Gdy cebula jest miękka, dodaję mąkę i robię jasną zasmażkę - przekładam do rondla z kapustą, mieszam. Dodaję koperek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2-3 młode marchewki
2 cebulki dymki
2 ząbki czosnku
duża garść posiekanego koperku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umytą kapustę szatkuję dość grubo, przekładam do szerokiego rondla z olejem, dodaję pokrojone w półplasterki marchewki, wszystko lekko solę i pod pokrywką duszę, mieszając od czasu do czasu, ok. 10 minut (w tym czasie kapusta lekko się podsmaży i puści sok). Dolewam pół szklanki wody, dodaję pokrojony w plasterki czosnek i na małym ogniu duszę razem kolejne 10 minut. W tym czasie rozpuszczam na patelni masło, dodaję posiekane w piórka cebule, lekko je solę i na małym ogniu smażę do zeszklenia. Gdy cebula jest miękka, dodaję mąkę i robię jasną zasmażkę - przekładam do rondla z kapustą, mieszam. Dodaję koperek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz