Zupa gulaszowa
Zgodnie z prognozą pada od rana, więc raczymy się dziś zupą gulaszową. Wspaniała - w sam raz na wilgoć i chłód - sycąca, pikantna i bardzo pachnąca mięsem i ziołami. Przygotowałam swoją ze schabu, bo tylko takie mięso miałam, ale spokojnie możecie wykorzystać inne. Można ją odrobinę zagęścić zasmażką, ale ja z tego zrezygnowałam, bo mięso przed smażeniem jest panierowane w mące, więc zupa i tak nie jest zbyt rzadka.
Składniki:
0,5-0,7 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki, karkówki czy schabu
2 l. wody
2-3 duże cebule
4 ząbki czosnku
2-3 gałązki tymianku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
15 średnich ziemniaków
2-3 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki oleju
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w małą kostkę, dokładnie oprószam łyżką mąki, lekko solę i smażę na rumiano. Wrzucam mięso do gotującej się wody, dodaję do garnka liście laurowe, ziele angielskie i gałązki tymianku. Na patelni smażę pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucam czosnek i paprykę, dodaję mąkę i smażę 2-3 minuty razem, po czym przekładam do garnka. Gotuję wszystko ok. 10 minut. W międzyczasie obieram ziemniaki i kroję je w niewielką kostkę, dokładam do garnka. Gdy ziemniaki są miękkie, dodaję majeranek, doprawiam całość do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Składniki:
0,5-0,7 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki, karkówki czy schabu
2 l. wody
2-3 duże cebule
4 ząbki czosnku
2-3 gałązki tymianku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
15 średnich ziemniaków
2-3 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki oleju
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w małą kostkę, dokładnie oprószam łyżką mąki, lekko solę i smażę na rumiano. Wrzucam mięso do gotującej się wody, dodaję do garnka liście laurowe, ziele angielskie i gałązki tymianku. Na patelni smażę pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucam czosnek i paprykę, dodaję mąkę i smażę 2-3 minuty razem, po czym przekładam do garnka. Gotuję wszystko ok. 10 minut. W międzyczasie obieram ziemniaki i kroję je w niewielką kostkę, dokładam do garnka. Gdy ziemniaki są miękkie, dodaję majeranek, doprawiam całość do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz