Szukaj na blogu

Omlet z czarnej fasoli ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym

   Po tak energetycznym śniadaniu jak mój fasolowy omlet siły nie mają prawa mnie opuścić przez minimum pół dnia ;-) Choć samo ciasto wydaje się dość ciężkie, to w zestawieniu ze świeżymi warzywami i jogurtowym sosem z czosnkiem stanowi wspaniały posiłek. 
 Bazą do omleta jest mielona czarna fasola, jedna z najpopularniejszych odmian w Meksyku - kupicie ją w formie pasty zamkniętej w puszce w sklepie Arriba.



                   
Składniki:
200 g. mielonej czarnej fasoli ze sklepu Arriba
ok. 3 łyżki maki pszennej (lepiej mniej, niż więcej)
1 mały ząbek czosnku
zioła prowansalskie, czarny mielony pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
Dodatki:
świeże warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata
Sos czosnkowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka kropli soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, cukier, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 W misce mieszam najpierw łyżką, a potem dłonią mieloną fasolę z mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i ziołami prowansalskimi - powinno powstać elastyczne ciasto, trochę jak na pierogi. Dłonią rozpłaszczam placek średnicy ok. 15 cm, smażę go na średnio rozgrzanym oleju ok. 3-4 minut z każdej strony. Mieszam dokładnie sos: jogurt ucieram ze szczyptą soli, cukru, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podaję na gorąco, z sosem, cząstkami pomidora, papryki, plasterkami ogórka i kawałkami sałaty.
Przepis autorski.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger